Линейките идват до 8, 20 и 120 минути

Линейките ще стигат до болните до 8, до 20 или до 120 минути. А колко бързо медицинският екип трябва да е на адреса, ще зависи от ново разделение на пациентите. То ще се реализира с помощта на код „червено“, „жълто“ и „зелено“.

Това са част от промените, записани в новия стандарт по спешна медицина, публикуван на сайта на МЗ. А диспечери на тел. 112 ще определят степента на спешност на пациентите по специално определени въпроси, посочени в документа. Възможно е обаче отишлият при болния екип след като го прегледа да му даде по-висока степен на спешност – примерно от код „жълто“ да го определи като код „червено“.

Линейката ще стига в рамките на 8 минути след подаването на сигнала при пациенти с код „червено“. В тази група са хората в критично спешно състояние и с пряка опасност за живота. Такива са случаите на застигнати от инфаркт, инсулт, също и ако човекът се е задавил и е изпаднал в безсъзнание, а дишането му е нарушено и посинява, ако бременна или родилка е в безсъзнание, получава гърчове и признаци на шок, ако пациентът е с остра коремна болка, но в същото време изпитва и гръдна, задушава се и повръща кръв. „Ако екипът не стигне до болния с код „червено“ в рамките на 8 минути, значи не е спазен стандартът и ще има наказания“, каза пред „Труд“ д-р Ваньо Шарков, зам. здравен министър. Често обаче в задръстванията шофьорите не дават път на реанимобилите, което ги забавя.

При пациент с код „жълто“ спешният екип ще пристига в интервала между 8-ата и 20-ата минута. Тези болни са с потенциална, а не пряка опасност за живота. „При тях налице са признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират по тежест и да доведат до висока вероятност от настъпване на тежки последици“, четем още в стандарта. Такъв пример са болни, преживели давене при гмуркане, но които са в съзнание и не изпитват задух, ако нуждаещият се от помощ е бил в безсъзнание, но в момента на подаването на сигнала е в съзнание, говори и се ориентира в ситуацията, при започнало раждане с контракции на по-малко от 5 минути, при силна коремна болка с повръщане, но без кървене, при ужилване от насекомо преди повече от час, но без шок.

Линейката ще стига на адреса след 20 минути, но не по-късно от 120, ако пациентът е с код „зелено“. Той е с т. нар. минимална спешност, стабилен е и няма животозастрашаващо състояние. Този код ще се дава на пациенти, които имат изтръпване на крайниците, нервно-психично разстройство, с чувство за сърдечна аритмия, ако са с висока температура или съобщят, че не се чувстват добре, но без критични симптоми и признаци.

За кодове се заговори от асоциацията на работещите в Спешната помощ точно преди две години и те вече са факт. Очаква се до края на месеца стандартът да е обнародван в „Държавен вестник“, казаха от МЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве