Управията в правосъдието

На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Стивън Хокинг: Има изход от черните дупки (Видео)

Създателите на „Интерстелар“ са били прави. Пропадането в черна дупка не е краят, твърди професор Стивън Хокинг, цитиран от Independent. Въпреки, че физиците предполагаха, че материята би трябвало да бъде унищожена от огромните гравитационни сили на черната дупка, Хокинг заяви на форум в Швеция, че всъщност би могла да избяга и дори да се появи в друго измерение.

Теорията решава „информационния парадокс“, който озадачава учените от десетилетия. Докато квантовата механика твърди, че нищо не може да бъде унищожено, според общата теория на относителността е точно обратното. Въпреки това, новата теория на Хокинг казва, че всичко, което бъде всмукано в черна дупка, е в капан в хоризонта на събитията – сферичната повърхнина, заобикаляща дупката, от която се смяташе, че нищо не може да избяга.

И той твърди, че всичко, което попадне вътре, може отново да се появи в нашата или в паралелна вселена. Това се случва посредством лъчението на Хокинг – протони, които успяват да се изплъзнат от черната дупка заради квантовите флуктуации. „Ако смятате, че сте в черна дупка, не се предавайте, има изход“, заяви Хокинг на форум, проведен в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Във филма „Интерстелар“ Купър (в ролята Матю Макконъхи) влиза в черната дупка „Гаргантюа“. Докато корабът му се разпада заради огромната гравитационна сила на дупката, Купър се евакуира и се озовава в тесеракт – четириизмерен куб. В крайна сметка успява да се измъкне от черната дупка. Черните дупки са звезди, които претърпяват колапс в резултат на собствената си гравитация, като гравитационната им сила е толкова голяма, че дори светлината не може да се изплъзне. Но Хокинг твърди, че информацията всъщност никога не попада вътре в черната дупка, а вместо това се „проектира“ в един вид холограма, която се намира в хоризонта на събитията.

„Според мен информацията се съхранява не във вътрешността на черната дупка, както бихме очаквали, а на границата ѝ, на хоризонта на събитията“, каза проф. Хокинг. „Идеята е, че супер проекциите са холограма на влизащите вътре частици“, обясни той. „По този начин те пазят цялата информация, която иначе би била изгубена“. Хокинг смята и, че лъчението, напускащо черната дупка, може да вземе със себе си част от информацията, съхранявана в хоризонта на събитията, и да я изнесе навън. Малко вероятно е, обаче, тя да се намира в същото състояние, в което е била на влизане.

„Информацията за навлизащите частици се връща, но в хаотична и безполезна форма“, каза той. „Това е информационен парадокс. За всички практически нужди информацията е изгубена“. „Основната идея на тази лекция е, че черните дупки не са толкова черни, колкото си мислим. Те не са вечните затвори, за които ги смятахме някога. Има неща, които могат да излязат от черната дупка – както навън, така евентуално и в друга вселена“.

Очаква се Хокинг и колегите му да публикуват труда си следващия месец. „Той казва, че от самото начало информацията е вече там на два пъти, така че никога не се унищожава от черната дупка“, каза Сабине Хосенфелдер от Скандинавския институт по теоретична физика в Стокхолм за сп. „Ню Сайънтист“. „Поне аз така го разбирам“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.