Путин разгледа "летяща брадва" на авиационно изложение в Русия

В детския павилион на откритото във вторник авиационно изложение МАКС-2015 руският президент Владимир Путин разгледа странно изобретение - летяща брадва. Тя е дълга около половин метър и тежи едва 200 грама, съобщава "Дневник".

"А може би ще измислите и литяща ютия", пошегува се президентът. След това той пожела на децата успехи с новите проекти. С него бе престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед ал Нахаян.

Всъщност, летяща брадва показаха още през 2010г. десетокласници от Кемерово в Сибир. Техният "летателен апарат" развиваше 65-70 км в час и се управляваше с корда, правейки обиколки в кръг.

Ръководителят на учениците обясни, че те просто искали да експериментират с някаква екзотична идея, която другите посрещали с въпроса "Абе, вие да не сте откачили!". 

"Надяваме се в бъдеще идеята за летяща брадва да се използва в авиацията или космонавтиката, а засега може с нея да се заснеме детски филм-приказка, например как героят мечтае брадвата сама да сече дърва", разказва едно от момчетата.

Авиоизложението в град Жуковски край Москва продължава до 30 август и е най-голямото подобно събитие в страната. Тази година участват 760 компании, от които 609 са руски. От национални павилиони се отказаха страни като Германия, Великобритания, Канада, Украйна, Дания и Полша, макар че се очаква Airbus да докара за пръв път в Русия своя A350 XWB.

Акцентът е поставен върху предложения, които да заменят оборудване, произведено в държави, наложили санкции на Русия. Затова се обръща внимание на руски двигатели за граждански самолети и хеликоптери и на премиери на руска бойна техника

С интерес се очаква премиерата на двуместния многоцелеви изтребител Су-30СМ (сериен модернизиран) на корпорацията "Иркут". От юли той се въвежда на въоръжение в морската авиация и до 2020г. е планирано военноморският флот да получи 50 такива самолета.

От "Иркут" ще покажат и гражданския си самолет за средно дълги полети МС-21. Той бе демонстриран в изложението в Бурже край Париж и според президента на компаният аКирил Будаев осигурените поръчки са за 175 машини. Каталожната цена на МС-21 е около 85 милиона долара. 

Руснаците ще продължан да търсят нови клиенти на Sukhoi Superjet 100 (SSJ100), от който засега в различни авиокомпании се използзват 52 от тези 100-местни самолети. Машината бе показана на МАКС 2009, но тя се сглобява от компоненти, произведени предимно в чужбина и санкциите рязко свиха потенциала за производството ѝ.

МАКС е и авиошоу - този път се очакват 9 групи за авиационна акробатика като прочутата пилотна група "Стрижи","Русские витязи" (полети със Су-27), "Соколы России" (Су-30), "Беркуты" (Ми-28), "Крылья Тавриды" (Як-130), "Русь" (L39). Освен тези военни ескадрили ще се появят "Первый полет" (Як-52, Як-54, Piper PA23) и литовската Baltic Bees (L39).

В бизнес секцията се очаква "Сбербанк лизинг" да финализира договор за 20 граждански самолета МС-21 на обща цена около 1.7 млрд. долара и принципно споразумение с министерството на отбраната за 48 изтребителя Су-35. Казахстан може да поръча 20 броя SSJ100 за около 1.12 млрд. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия