Земан: Само армия на ЕС може да ни спаси от бежанската криза

Европейският съюз трябва да създаде обща армия, за да защити границите си от бежанската вълна, защото тя е по-ефикасна от изграждането на телени заграждения.

Това каза в Прага чешкият президент Милош Земан по време на годишната среща с посланиците на страната. "Преди две години когато в Страсбург говорих за необходимостта от създаване на обща армия, някои ми се подиграваха. А днес ние имаме нужда точно от такава армия", подчерта президентът, цитиран от БГНЕС.

Земан предупреди, че европейската агенция за защита на границите Фронтекс има само няколко слаби или без никакво въоръжение корабчета и те по никакъв начин не могат да се справят с търговците на хора, които са въоръжени с калашници. Според него основната грешка на ЕС е липсата на политическа воля за защита на границите.

"След опита с Берлинската стена лично аз имам известно недоверие към стените, а да не говорим, че в Сърбия в момента са изкупени всички възможни ножици за рязане на тел и поради тази причина много вероятно е тази ограда / която изгражда Унгария, бел.ред./ да не им попречи", каза още Милош Земан.

Чешкият президент остро разкритикува Италия и Гърция, на които властите в Прага са предложили помощ преди време за защита на границите, но тези две държави въобще не са отговорили на предложението.

От началото на година в Чехия са пристигнали около 3000 бежанци, но всички те са минали транзит през страната на път за Германия. От полицията в Прага съобщиха, че са забелязали промяна в структурата на бежанците. Преди са били предимно мъже, а сега сред тях се забелязват все повече жени и деца

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят