Гръцкият президент ще назначи временен кабинет в петък

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще разпусне настоящия парламент и ще назначи временно правителство в петък, след като лидерът на третата по големина партия в парламента Панайотис Лафазанис не се очаква да формира правителство в тридневния срок, предвиден за това до четвъртък.

Това съобщава гръцкият вестник "То вима" като в същото време допълва, че в петък Павлопулос ще назначи и избори за 20 септември, предава БГНЕС.

Според изданието като временен министър-председател на поста ще застане председателят на върховния съд Василики Тану като в момента се водят преговори за постовете на ключови министерства като тези на финансите, външните работи и отбраната.

Ден преди това, в четвъртък, държавният глава ще се свърже с лидерите на политическите сили в страната, за да организира среща с тях, въпреки че вече лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас, на "Независимитие гърци" Панос Каменос, както и генералния секретар на гръцката комунистическа партия Димитрис Куцумпас заявиха, че няма да участват в нея.

В същото време обаче лидерите на други политически сили - на "Нова демокрация" Вангелис Меймаракис, на "Потами" Ставрос Теодоракис, на ПАСОК Фофи Генимата и на отцепилия се от СИРИЗА "Популярен съюз" на Панайотис Лафазанис, ще настояват за организирането на срещата.

Въпреки това обаче според конституцията на страната подобно събиране не може да се състои, ако на него не присъстват всички политически лидери в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят