Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

Илияна Йотова връчва български документи на сърбин, спасител от Лим

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

“Духът на Испания” се пренася в зала 1 на НДК

“Духът на Испания” ще зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на “Новогодишен музикален фестивал”. Творбите, въплътили страстния испански темперамент, ще звучат в първия ден на новата година – на 1 януари 2016 г. от 18:30 ч.

Фестивалният симфоничен оркестър ще бъде под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес, а солисти ще бъдат сопраното Федерика Ломбарди от Италия и цигуларят Веско Ешкенази.

Програмата “Духът на Испания” включва премиерни за България произведения като: песента “Тъмничарките” из сарсуелата “Дъщерите на Зеведий” от Руперто Чапи за сопран и оркестър, “Малабо” от Алберто Хинастера, по-рядко изпълнявани откъси из балета “Тривърхата шапка” на Мануел де Файя, заедно с наелектризиращия “Танц на огъня”. Всички те ще бъдат изпълнявани наред с популярните и обичани от публиката творби като: “Испанско капричио” от Николай Римски-Корсаков, “Болеро“ из операта “Сицилиански вечерни” на Верди, “Испански танц” от де Файя и Нavanaise от Сен-Санс, откъси от сюитата “Кармен” на Бизе, “Испания” от Шабрие и много други известни творби. 

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Фестивалният симфоничен оркестър, съставен от най-добрите музиканти от столичните оркестри и създаден специално за целите на Новогодишния музикален фестивал в НДК още през 1986 г., този път ще бъде ръководен от изгряваща звезда – младият испански диригент Хосе Луис Гомес.

Той привлича вниманието на света, когато печели първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Дьорс Шолти във Франкфурт през 2010 г. Веднага след това сензационно класиране и благодарение на наелектризиращата му енергия, талант и креативност, бързо следва покана за място на асистент диригент в Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт – позиция, създадена специално за него. Гомес има диплома от Manhattan School of Music в Ню Йорк. Хосе е дирижирал и Радио-симфоничния оркестър на Хамбург за техния Новогодишен концерт.

Младото италианско сопрано Федерика Ломбарди е лауреат на множество награди от певчески конкурси като Francisco Vinas в Барселона и носител на специалната награда на Академия Киджана в Сиена. Участвала е в множество майсторски класове, включително ръководени от Фиоренца Косото и Мирела Френи.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази ще бъде другият солист в Празничния Новогодишен концерт. Като културен посланик на НДК и музикален съветник, той има основна роля в програмирането и облика на предстоящия фестивал.

Билетите за незабравимото музикално събитие вече са в продажба на касите на НДК, като до 15 септември те са на специални промоционални цени от 10 до 30 лв. Предвидени са и намаления за ученици и студенти. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете