Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Син спрял водата на родната си майка пред 11 години в Хасково

58-годишният Генчо Петев от Хасково е спрял преди 11 лета водата на родната си майка – 78-годишната Тянка Петева и оттогава възрастната жена мъкне с ръчна количка туби от кърска чешма в покрайнините на града, съобщи haskovo.net, като се позова на сигнал от дъщерята на старицата – 60-годишната Недялка Петева, която безуспешно се опитвала през годините да принуди брат си да пусне водата на майка им.

Звучащата невероятно драма се развива на бул. “България” 8. Къщата била разделена на две самостоятелни жилища преди много години, когато синът се задомил. Входът на родителите е от задната страна, минава се през двора.

Преди 14 години починал бащата – Захария Петев. Малко след това започнали недоразуменията, а след няколко години синът, през чието жилище минава водопроводът и където се намира водомерът за цялата къща, врътнал кранчето.

Оттогава, вече 11 години възрастната му майка по два пъти дневно бута количката с тубите до кърската чешма.

“Това не е вярно. Затапих я преди три месеца, защото поливаше градината си с вода от чешмата. И не я спираше дори през нощта, непрекъснато капеше. 30 кубика за месец, по три лева, не се издържа”, заяви пред репортер на Haskovo.net синът Генчо Петев. И подмята, че майка му не е добре психически. Той има гараж за ремонт на автомобили до пътната врата на майка си.

Той разказа, че преди години изведнъж се появила огромна сметка от ВиК – 1680 лева. “Явно не са плащали вода с години и се е натрупала. Тогава щях да ходя на работа в Конго, но не можах да тръгна заради този борч. Тук беше панаир, от ВиК идваха със съдия изпълнител. Тогава казах: Аз ще я платя тази сметка, но за да имам гаранции, прехвърлете партидата на мое име”.

Не е ясно как е могло да се случи това, защото според шефа на ВиК Хасково Тодор Марков за прехвърляне на партида се изисква скица и нотариален акт. А такъв не е бил представен във водното дружество.

“Това, което разказва Генчо, не е вярно. Тянка от 11 години мъкне тубите до чешмата, виждаме я всеки Божи ден. Ако има вода, ще ходи ли на един километър”, опровергават думите на сина съседите.

“Знам за тази голяма сметка. Когато бай Захари се разболя, три години наистина не бяха плащали водата. Беше се натрупала сериозна сума, към 1600 лева. Тогава му прехвърлиха една нива от 5 дка, която струваше 1500 лв., за да я продаде и да плати сметката. Когато я плати, леля Тянка му даваше по 10 лева на месец за вода. Така продължи 3-4 месеца, след което той врътна кранчето и оттогава се мъчи с тубите”, разказа съседка, която е и роднина на фамилията.

“Много пъти съм й казвала, како Тянке, налей си от нашата чешма, недей да бъхтиш цял километър с тая количка. Но тя: Защо да ми плащаш ти, аз ще си налея. И куцука с количката към чешмата. Какво толкова ще платя за 50 литра вода”, разказа друга съседка.

“Невероятно ли ви се струва? Да, невероятно е. Невероятно да оставиш родната си майка 11 години да се мъчи без вода. Наистина е невероятно”, коментира пък друга съседка – Веска Тенева, която също всеки ден виждала бабата да бута количката“. И допълва: “И си мисля, че вие сте й последната надежда. Моля, помогнете й.”

78-годишната Тянка Петева е с 220 лева пенсия. Живее самотно и сама се мъчи с живота. Дворчето й е добре поддържано, има и десетина корена с домати, които полива с вода от тубите. Чешмата й обаче е суха. От 11 години.

От ВиК Хасково направиха проверка на случая и възрастната жена вече има вода в дома си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.