Митничари откриха тон и половина нелегална ракия в град Дунавци (снимки)

Митничари откриха 1524 литра наливна ракия без документи за платен акциз, съобщиха от Агенция "Митници". Алкохолът е намерен в близкия до Видин град Дунавци при проверка на служители от сектор "Оперативен контрол" при отдел "Митническо разузнаване и разследване" в Митница-Лом.

В складово помещение към казан за дестилиране са открити 600 литра ракия без документи. При последвала проверка в жилищни сгради, граничещи с обекта и стопанисвани от едно и също лице, са намерени още 924 литра ракия. Взети са проби, а работата по случая продължава.

Дължимият акциз на задържаното количество от тон и половина е над 6700 лв.
От агенцията поясниха, че според Закона за акцизите и данъчните складове специализираните малки обекти за дестилиране или така наречените "казани" са единствените обекти, в които се изварява ракия за лично потребление. Клиентите имат право да изварят от собствени плодове неограничено количество ракия, като само за първите 30 литра използват намалена на половина ставка (около 2,20 за литър в зависимост от алкохолния градус), а за останалите стандартната ставка от 4,40 лв. за литър. Задължение на казанджията е да отчита количествата пред митническите власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони