Икономист: Заради ситуацията в Китай ще се пренастройват инвестиционни планове към Европа

Заради ситуацията в Китай ще има пренастройване на някои инвестиционни планове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Георги Стоев, икономист от „Индъстри Уоч”.

„Възможно е това да касае част от инвестиционните потоци и към Европа, най-вече в източната част”, заяви Стоев. Той обясни, че и към момента Европа е в инвестиционна стагнация. „При големите икономики като Германия имаме спад на инвестиционното кредитиране и на бруто образуването на инвестиционния капитал”, посочи икономистът.

Във връзка с евентуална криза в Китай Стоев обясни, че някои сегменти на китайската икономика са в криза още преди да се получи срив на фондовите борси. Той посочи, че става въпрос най-вече за строителният сектор. „Някои услуги, свързани със строителния сектор и управлението на имоти. В Китай строителният бум беше съпроводен с изграждане на огромно количество площи, голяма част от които стоят незаети, съответно не носят възвръщаемост на инвеститорите.

Това беше подпомагано от политиката на тяхната централна банка за преференциално кредитиране. Бих нарекъл този вид инвестиции дори субсидиране”, отбеляза Георги Стоев. Експертът обясни, че всеки отрасъл, който е зависил инвестиционно от решението на правителството, по дефолт е в криза и не е нужно да се срине борсата, за да се разбере. „Големият въпрос е как ще реагира останалата част от света за тази ситуация, защото това са вътрешни неща за Китай”, допълни експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят