Уникален археологически парк ще открият в Сандански, чакат премиера

В Сандански усилено се готвят за откриването на уникален археологически парк, който се надяват да се превърне в туристическа атракция.

Санданчани са поканили премиера Борисов за откриването , а от общината още уточняват датата, на която ще режат лентата.

Паркът се реализира по европейски проект "Сандански - зората на ранното християнство" .

Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - "Епископска базилика", "Раннохристиянски комплекс" и "Базилика на епископ Йоан", които са били част от античния град, който лежи под Сандански.

"Откритията ни наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите", категоричен е директорът на Археологическия музей в града Владимир Петков.

В края на юли той и други археолози сглобиха мраморна плоча с изображение на Христовия монограм, наричан още хризма или "печат на Бога". Плочата е сглобена от останки, които са събирани почти 25 години на терена на Епископската базилика. Монограмът е с геометрични украси, които са с голям диаметър над 55 см.

В базиликата има аязмо със светена вода, то се намира в мартириума. В района има и два кладенеца.

При разкопките екипът откри находка от 1-3 век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, а в ръката има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока. Открит е и бронзов чучур във формата на лъвска глава.

Стойността на проекта е 6 157 446 лв., като 157 446 лв. от тази сума са осигурени от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони