Намериха боеприпаси и дрога в хижа над Паничище (снимки)

Високорисков наркотик и боеприпаси са открити при спецоперация в хижа "Ловна" над курорта Паничище, съобщиха от областната дирекция на полицията в Кюстендил в сряда. Арендатор на комплекса, на около 1600 м надморска височина, до който се достига по черен планинарски път, е известният дупнишки бос Николай Клисарски-Коко /56 г./, уточниха разследващите. Той обаче не бил в хижата при акцията. До привечер Клисарски не беше обявен за издирване, казаха от прокуратурата.

С полицейска заповед са задържани 30-годишната софиянка Л.С., гост в хижата, и дупничанинът Костадин В. /38 г./, наемен работник в комплекса, известен с кримидеянията си, осъждан. Иззети са 14.185 кг канабис, 0.421 кг синтетичен наркотик с наименование МДМА, 0.872 кг амфетамин, както 1.4 кг вещества с неустановен все още вид. Прибрано е и оборудване - съдове и течности за производството на синтетична дрога. Иззетите оръжия са и 2 ловни пушки, пистолет "Макаров" със заличени номера и 174 боеприпаса /патрони/ от различен калибър.

Според криминалисти наркоарсеналът и боеприпасите в хижа "Ловна" издават "почерка и стратегията" на считания за наркобос на Дупница Николай Клисарски-Коко. М.г. той беше оправдан от Кюстендилския окръжен съд за същото - разкрита през май 2012 г. нарколаборатория за синтетична дрога във вила на негов авер в близкото до Дупница с. Самораново.

Тогава Клисарски се укри, негови съграждани го бяха засичали в Гърция. Според обвинението мъжът с доста богата криминална биография можеше да получи затвор от 5 до 15 години и глоба от 20 до 100 000 лева. Доказателствата по обвинението обаче не издържаха в съдебния процес.

Коко излежал присъда за побой над общински съветник от Благоевград, за което го осъдили на две години и половина. През юли 2003 г, когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, от полицията оповестиха, че е разкрита най-голямата нарколаборатория за производство на синтетични наркотици в Югозапада. В гараж на семейството на Клисарски в Дупница бяха намерени 50 кг хапчета и над 150 кг амфетамини на прах /субстанция/. По-късно се оказа, че въпросните хапчета са били за главоболие, а машината е за производство на сладки и на юфка. Така Клисарски и негови помагачи, бивши работници на "Балканфарма", бяха оправдани.

В дома на Клисарски при спецакция, разпоредена по претърсване именията на Братя Галеви в с. Ресилово през 2008 г. бяха открити 4 кг канабис. Той беше задържан. Срещу него беше образувано дело и за закана за убийство, заведено от бившата му жена Милена Игнатова. И пак го оправдаха. В досието си той има и задържане за наркотрафик в Сърбия - станало още при соца през 80-те години, откъдето бързо е върнат в България.

Бащата на Клисарски - Евлоги Клисарски, е дългогодишен шеф в районното полицейско управление в Дупница, ръководел спецслужбите, припомнят работили в системата. "Абе, кой му даде на такъв хижа, бе. Там, на Ловна, пихме чай, беше отвратително", възмути се вчера планинар и природозащитник от Кюстендил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право