Европейски избор с участие на "Труд": „Барса” срещу „Реал” за играч №1

„Барселона” и „Реал” сложиха ръка и върху индивидуалните награди в европейския футбол. Една от звездите на двата отбора ще прегърне най-ценното индивидуално отличие на УЕФА - за най-добър футболист на миналия сезон. Номинираните са трима - Лионел Меси и Луис Суарес плюс Кристиано Роналдо. Победителят ще бъде излъчен днес на жребия за групите на Шампионска лига. Меси и Роналдо могат да дублират наградата, защото са я печелили по веднъж - Лео в първото издание (2010-2011), а Кристиано - в последното (2013-2014).

Двамата супергерои на „Барса” и „Реал” изпочупиха рекордите през миналия сезон. Меси вече е реализатор №1 в Примера с 286 гола. Аржентинецът има и най-много хеттрици и най-много асистенции в испанския футбол. Вкара общо 58 пъти в трите спечелени турнира - Примера дивисион, Кралската купа и в Шампионска лига. Заедно със съотборника си Неймар и с Роналдо са голмайстори на Шампионска лига с по 10 попадения. С по 77 гола Меси и Роналдо са най-резултатните футболисти в историята на турнира на богатите. Точни удари на Лео в решителни мачове осигуриха титлата на „Барса” (за 1:0 над шампиона „Атлетико”), купата на краля (за 3:1 срещу „Атлетик”) и нокаутираха „Байерн” за 3:0 в Шампионската лига.

Аргументите на Роналдо са повече голове - 61 във всички турнири, от които 48 в първенството. Португалецът измести Алфредо ди Стефано и вече е реализатор №2 в историята на „Реал” (Мадрид) с 313 попадения, а след още 10 ще настигне великия Раул. На 5 април срещу „Гранада” португалският ас вкара 5 пъти за 9:1, а в 8 шампионатни мача заби 3 или повече голове, но... не вдигна купа.

Луис Суарес може да се похвали с отборни успехи като Меси. Заедно с Неймар нападателният „тризъбец“ на „Барса” вкара 122 гола през сезона, от тях уругваецът блесна с безценните си попадения в Шампионска лига срещу „Манчестър Сити”, „Пари Сен Жермен” и „Ювентус” във финала, а също и срещу „Реал” (Мадрид) през пролетта в Примера.

Чакат Михайлов в Монако

Всички началници в УЕФА трябва да се съберат днес в Монако на жребия за групите на Шампионската лига. На церемонията в конгресния център „Грималди” се очаква Борислав Михайлов, който освен президент на БФС е и член на Изпълкома на УЕФА. За ръководните кадри и техните съпруги са запазени апартаменти с изглед към морето в луксозния хотел „Льо Меридиен”, където отсяда и шефът на централата Мишел Платини. По традиция той дава официална вечеря по повод събитието, с което УЕФА открива новия сезон в европейския футбол.

Платини е идеологът на учредяването на наградата за най-добър играч в Европа през 2011 г. По негова инициатива бе създаден конкурсът, за да има и континентално отличие, след като ФИФА взе „Златната топка” от списание „Франс Футбол” и я обедини със своята анкета за №1 в света. По идея на Платини и в името на шоуто носителят на наградата се избира с гласуване на живо по време на жребия в присъствието на тримата номинирани на сцената.

ЗА КОНКУРСА

Рибери наруши испанската хегемония

Франк Рибери е единственият футболист, печелил наградата на УЕФА за най-добър играч в Европа, без да носи екипа на „Барселона” или „Реал” (Мадрид). Френският маестро победи Кристиано Роналдо и Лионел Меси през сезон 2012-2013, когато дирижираше триумфалната симфония на „Байерн” в 3 турнира - Шампионската лига, Бундеслигата и Купата на Германия. Отборните отличия натежаха и година по-рано, когато Андрес Иниеста като еврошампион с Испания стана №1 пред Меси и Роналдо.

„Труд” гласува от името на България

Най-добрият играч в Европа се излъчва с гласуване от журналисти от 54 медии - по една от всяка държава, членуваща в УЕФА. Подборът на журито се осъществява от организацията на Европейските спортни медии (ESM), която обединява реномирани издания като „Кикер” (Германия), „Гадзета дело Спорт” (Италия), „Уърлд Сокър” (Великобритания), „Марка” (Испания) и др. За пети път България участва в конкурса с представител на вестник „Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят