Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Разкриват квалификационен център по немски образец в Търново

Обсъждат се възможностите за разкриване на специализиран квалификационен център по немски образец във Велико Търново. Това стана ясно след среща между кмета на старата столица Даниел Панов и директора на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ проф. Ханс-Петер Нийдермайер.

Градоначалникът сподели пред проф. Нийдермайер, че бизнесът в старата столица изпитва глад за кадри в сферата на леката промишленост. Даниел Панов разказа, че е посещавал подобни учебни комплекси в Германия и е останал впечатлен от нивото и възможностите за надграждане над средното образование, които дават. „Имаме нужда от такъв център, който да е създаден по този качествен модел“, подчерта кметът.

Община Велико Търново има свободни сгради както в общинския център, така и в малките населени места. Даниел Панов сподели, че бързо могат да бъдат ангажирани квалифицирани педагози, които да работят в бъдещия образователен център. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер обяви, че като директор на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ е съгласен подобно начинание да бъде осъществено.

По време на срещата бяха дискутирани и други възможности за партньорство между Община Велико Търново и фондация „Ханс Зайдел“. Те касаят сферата на висшето образование и подготовката на български студенти, които имат желание да следват в Германия. Фондацията също подпомага наши сънародници, които учат в немските университети.

Велико Търново е домакин на семинар, организиран от немската фондация, в който участват 30 деца от цяла България. Те са ученици в единадесетите и дванадесетите класове и са доказали знанията си по време на олимпиадите по немски език. Семинарът е посветен на европейската интеграция и културните особености на различните региони на Стария континент. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер е гост-лектор на образователния форум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.