Бойко Борисов пред Слави Трифонов: Ще предложа пак партийната субсидия да е 1 лев на глас Убеден съм, че има риск, но поемам ангажимент, заяви премиерът

Нова женска война във „Фермата“

Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Разкриват квалификационен център по немски образец в Търново

Обсъждат се възможностите за разкриване на специализиран квалификационен център по немски образец във Велико Търново. Това стана ясно след среща между кмета на старата столица Даниел Панов и директора на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ проф. Ханс-Петер Нийдермайер.

Градоначалникът сподели пред проф. Нийдермайер, че бизнесът в старата столица изпитва глад за кадри в сферата на леката промишленост. Даниел Панов разказа, че е посещавал подобни учебни комплекси в Германия и е останал впечатлен от нивото и възможностите за надграждане над средното образование, които дават. „Имаме нужда от такъв център, който да е създаден по този качествен модел“, подчерта кметът.

Община Велико Търново има свободни сгради както в общинския център, така и в малките населени места. Даниел Панов сподели, че бързо могат да бъдат ангажирани квалифицирани педагози, които да работят в бъдещия образователен център. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер обяви, че като директор на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ е съгласен подобно начинание да бъде осъществено.

По време на срещата бяха дискутирани и други възможности за партньорство между Община Велико Търново и фондация „Ханс Зайдел“. Те касаят сферата на висшето образование и подготовката на български студенти, които имат желание да следват в Германия. Фондацията също подпомага наши сънародници, които учат в немските университети.

Велико Търново е домакин на семинар, организиран от немската фондация, в който участват 30 деца от цяла България. Те са ученици в единадесетите и дванадесетите класове и са доказали знанията си по време на олимпиадите по немски език. Семинарът е посветен на европейската интеграция и културните особености на различните региони на Стария континент. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер е гост-лектор на образователния форум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.