“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Илияна Йотова връчи български документи на спасителя от Лим Сафет Баличевац

Задържаха петима, докато произвеждат синтетичен наркотик

Поздравихме Кувейт за Националния празник Посланикът у нас Н. Пр. г-н Якуб Ал Атиики даде грандиозен прием в хотел „Маринела”

Още харчове за “Южен поток”

Девет месеца след като беше спряно изграждането на газопровода „Южен поток“, България продължава работата по проекта.

На заседание вчера Министерският съвет прие методика, по която ще бъде направена оценка на размера на обезщетението, което е дължимо заради това, че морски плаж държавна собственост ще бъде неизползваем, защото върху него вече има учредено право на преминаване.

Става въпрос за плажа Паша дере, върху който сервитутно право има компанията „Южен поток транспорт“. България няма участие в компанията, която по план трябваше да построи морския участък на тръбата. До началото на тази година акционери в нея бяха „Газпром“, италианската „Ени“, германо-руската „Винтерсхал“ и френската „Електрисите дьо Франс“.

Впоследствие руснаците изкупиха дяловете на останалите участници.
Според решението Министерството на енергетиката ще обяви обществена поръчка за избор на оценител, който да изчисли обезщетението. „По този начин ще бъде постигната оптимална защита на държавния интерес, включително в контекста на дългосрочните политики, провеждани от българската държава.“

„Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода „Южен поток”. В този смисъл българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство“, обясниха вчера от Министерския съвет.

Оттам допълниха, че ще продължат всички дейности, които са нужни за изграждането на газопровода през морето, защото в противен случай може Русия да ни предяви финансови санкции.

В същото време в България продължава да съществува общо дружество между „Газпром“ и държавния „Български енергиен холдинг“ – „Южен поток България“. Фирмата трябваше да изгради сухопътния участък на газопровода, който минава през България.

До момента в компанията са вложени 397 млн. лева, от които половината са внесени от Българския енергиен холдинг. БЕХ изтегли заем от Газпром банк, за да покрие вноската си. Плащането на заема трябваше да започне, след като газопроводът излезе на печалба.

“Южен поток“ ще строи „Турски поток“

Компанията „Южен поток Транспорт“ ще се заеме със строителството на новият газопровод „Турски поток“, който трябва да доставя синьо гориво от руския град Анапа до Турция. Това показва справка на сайта на дружеството.

Първоначално компанията беше създадена, за да строи газопровода между Русия и България. Тръбите за него бяха доставени на пристанищата Варна и Бургас, където още се съхраняват. Централата на дружеството остава в Холандия.

През ноември миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че се отказва от „Южен поток“, като обясни, че България пречи на проекта.

Той обяви, че четирите тръби на потока с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра ще бъдат насочени към Турция, където може да бъде изградено и хранилище за горивото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете