Божидар Лукарски: В режим на обяснения

От седмица целият пазар на горива е нащрек. Българският институт по метрология препломбира бензиностанциите по заповед на премиера Бойко Борисов. Прекият отговорник за изпълнението на премиерската заповед е икономическият министър Божидар Лукарски, който обикаля сутрешните блокове на телевизиите и се опитва да обясни къде е проблемът, при положение че от 11 000 проверени бензинови колонки за 4 дни са открити нарушения едва при 87.

След като през ноември 2014 г. оглави Министерството на икономиката, Божидар Лукарски все се обяснява за нещо. Защо точно той е избран за ключовия пост, защо е пътувал с приятелката си в командировка отвъд океана, как баща му печели обществени поръчки. А в момента - защо има нещо гнило на пазара на горива.

43-годишният Божидар Лукарски лесно се изчервява и лесно се пали. Роден в Перник през 1972 г., завършва Националната гимназия за древни езици и култура, а след това получава магистърска степен по право от Софийския университет. Бил е юрисконсулт в Агенцията за приватизация в най-силните й откъм сделки години (1998-2002).

Ключова година в живота му е 1999-а, когато става член на СДС. Десет години по-късно и шест години след отцепването на ДСБ на Иван Костов Лукарски оглавява Съюза на демократичните сили. Преди това от 2002-ра до 2003-та е главен секретар на столичния район „Младост“, а от 2003-та до 2007-а е зам.-кмет на района. След 2007 г. освен с партийни дела по линия на СДС Лукарски работи като юрист на свободна практика, регистриран в Софийската колегия.

През ноември 2014 г. назначаването му за министър на икономиката изненада дори някои членове на Реформаторския блок. Най-голямата критика от противниците му беше, че няма нито икономическо образование, нито бизнес опит, за да заема този министерски пост. Така Лукарски започна с обясненията.

„Вярвам, че в случая с Министерството на икономиката всичко опира до прилагането на правни регулации“, каза той. Като цел номер едно министърът определи защитата на интересите на дребния бизнес, който до края на управлението му трябвало да стане гръбнакът на икономиката.

Освен за собственото си назначение Лукарски беше принуден да се обяснява и за новото ръководство на Комисията за защита на потребителите. Неин председател стана съпругът на шефката на кабинета на вицепремиера Кунева, коалиционен партньор на СДС в Реформаторския блок, а двамата членове - в ръководството на самото СДС. Образованието на тримата - двама юристи и един икономист, не се оказа достатъчно силен аргумент срещу съмненията.

На Лукарски се наложи бързо да промени мнението си за ръководството на оръжейните фирми под негов надзор. Първо твърдеше, че няма да сменя шефовете на ВМЗ-Сопот, но след два взрива на площадки на предприятието замени изп. директор на фирмата със съвет на директорите, който носи колективна отговорност за управлението. Сменено беше и ръководството на „Кинтекс“.

Въпреки че последният скандал с горивата, с който се наложи да се занимава Лукарски, тръгна от унищожителни критики на премиера за службите по метрология и закани за уволнения, вчера Лукарски получи похвала от Борисов, че се е справил добре със задачата за препломбиране на бензиноколонките.

Самият министър ден по-рано се похвали, че в резултат на проверките цената на горивата намаляла с 6 до 10 стотинки на литър, а официалното потребление се увеличило с 10-15%. Сиреч - секторът изсветлява. Ха дано.

Казусът "Ню Йорк"

Пътуването на Лукарски до Ню Йорк по Коледа заедно с неговата приятелка Ива буквално му вгорчи празниците. Дни наред в медиите се обсъждаше какво прави приятелката на министъра заедно с него на служебно пътуване, след като не работи в министерството.

Наложи се Лукарски да обяснява, че самото пътуване било отдавна планирано като ваканция, но е вършил и работа. Затова той получил командировъчни, а иначе си покрил останалите разходи.;

МНЕНИЯ

Винаги се отзовава за проблемите

Божидар Лукарски е доста амбициозен министър. Опитва се, доколкото му позволяват правомощията, да помогне за формирането на добра бизнес среда у нас. Винаги се е отзовавал на призивите на бизнеса по различни проблеми и се опитвал да ни съдейства по всякакъв начин.

Кирил Домусчиев,
председател на КРИБ

Важно е, че имаме министър

Първо за нас е важно, че Министерството на икономиката се отдели от Министерството на енергетиката. Така бизнесът има свой министър, който да се стреми да защитава позициите на бизнеса за подобряване на инвестиционната среда. Като цяло сме доволни от работата на Лукарски. Възстановен беше Съветът за икономическо развитие, който дава още една възможност за диалог между компаниите и изпълнителната власт.

Васил Велев,
председател на АИКБ

Обречени сме да работим заедно

Смятам, че България би могла да бъде по-богата, по-смислена и по-силна държава и мисля, че зная как може да стане това. Не мисля, че имаше много щастливи физиономии, като приехме новия кабинет, въпреки че съзнавам, че голяма част от хората свързват влизането във властта обезателно с радост. Вече съм бил министър, всъщност съм бил почти всякакъв и знам за какво става дума. Повярвайте ми - няма поводи за ентусиазъм. Но по-добрата формула за продуктивна работа с адекватни резултати е наистина да се разбираме. Ако има някаква доза неразбиране, това не би дошло от мен. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно.

Томислав Дончев,
вицепремиер

Има много сериозна визитка за поста

Божидар Лукарски има много сериозна визитка за поста министър на икономиката. Аз самият съм юрист и съм последният човек, който ще каже, че юристите могат да бъдат само министри на правосъдието. Оттам нататък кой с какво може да се справи, много бързо се вижда.

Радан Кънев,
съпредседател на Реформаторския блок

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи