Безработни в Русенско не искат еднодневни договори

Безработни не искат да сключват еднодневни трудови договори и работят на черно в земеделието, алармираха от областната дирекция "Инспекция по труда" /ДИТ/ в Русе. Над 240 земеделци вече са регистрирали около 19 000 трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа в Русенско. При проверка в някои стопанства обаче наетите хора ги нямало. Други фермери изобщо не декларирали еднодневни контракти.

Земеделски стопани обяснявали, че работниците се страхували да подпишат еднодневни договори, за да не им спрат социалните помощи и обезщетенията за безработица. От ДИТ обясниха че трудовите права на хората са гарантирани със законодателните промени. Ако работят на еднодневни договори, регистрираните на борсата са освободени и от общественополезен труд.

Санкцията за работници без договори е 1500-15 000 лв., напомниха от ДИТ. За да се предотвратят порочните практики, трудовите инспектори ще продължат да проверяват работодатели с или без заверени еднодневни трудови договори. Земеделци, които наемат нелегално хора, се издирват включително чрез службите по земеделие и кметовете на общини и населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони