“Руснаци, научете се да не се страхувате!”

След присъдата срещу режисьора Олег Сенцов

Артистът бе пратен за 20 години зад решетките уж за назидание на другите. Съдът обаче нанесе непоправими щети на имиджа на Кремъл пред света

Юрий Решето,

“Дойче веле”

“Руснаци, научете се да не се страхувате!” - с тези свои последни думи в съдебния процес украинският кинорежисьор Олег Сенцов призова руснаците да избият страха от главите си. После вдигна два пръста, за да покаже знака на победата, усмихна се победоносно и не помоли за милост. Сенцов загуби в съда, но излезе от този процес като победител. За разлика от руското правосъдие. Делото без никакво преувеличение напомни на едни от най-мрачните епохи в съветската история, когато инакомислещите бяха затривани по Сибир за нищожни провинения.

Олег Сенцов беше арестуван в Крим през май миналата година. Тогава той протестираше срещу анексията на полуострова. Също както месеци преди това беше протестирал на Майдана срещу проруския президент Виктор Янукович. Навремето на Майдана горяха автомобилни гуми. Загинаха много хора, но протестното движение победи. На полуостров Крим горя само един от прозорците на местното бюро на партията “Единна Русия”. Полицията задържа тогава неколцина мъже, един от които беше именно Олег Сенцов.

Пъроначалното обвинение гласеше: нанасяне на материални щети. Десет дни по-късно обаче Сенцов вече е обвинен в тероризъм. Следователите се позовават на показанията на един друг обвиняем, който признава, че е участвал в палежа. По-късно въпросният обвиняем оттегля показанията си и твърди, че признанието е било изтръгнато с мъчения. Олег Сенцов също твърди, че е бил подложен на изтезания и дори показва раните си. Съдиите обаче само се изсмиват. И заявяват, че украинецът се бил самонаранил. Бил страдал от мазохизъм. Горе-долу като във вица: “Подхлъзна се, падна на ножа и така 17 пъти.”

Разследването продължава цяла година. Броят на “свидетелите” расте, а обвинението става все по-жестоко - вече се твърди, че Сенцов бил получил от “Десен сектор” секретното поръчение да изгради терористична организация на полуостров Крим. От дома му са конфискувани два филма, които уж доказвали неговите ултрадесни убеждения - “Обикновеният фашизъм” и “Третият райх в цветове”. Първоначално никой не се интересува от факта, че става дума за две известни антифашистки ленти. Едва по-късно защитата успява да докаже, че въпросните филми не могат да се използват като доказателствен материал срещу Сенцов. Но представете си колко усилия е необходимо да се докаже, че бялото е бяло пред един силно мотивиран за саморазправа съд.

Същото се случва и с много от другите улики. Нито един от поканените свидетели не може да каже нищо за терористичната организация на Сенцов. Затова и адвокатът му говори за “скалъпено обвинение”. А адвокатът на един от другите обвиняеми нарича процеса “смесица от фалшификации, която ще се запомни като един от най-позорните епизоди в историята на руското правосъдие”.

Въпреки всичко това Сенцов е осъден на 20 години лишаване от свобода при строг режим. Най-вероятно ще бъде захвърлен в някой трудов лагер в свирепите условия около великата река Енисей. И всичко това заради един изгорял прозорец. Само за сравнение: един неонацист от руската деснорадикална банда BORN получи 24-годишна присъда за 11 (!!!) убийства. Но тук няма какво да се учудваме, защото криминалните престъпления никога не са притеснявали централната власт на федерацията. Но виж, свободомислещите хора са нещо по-опасно от бандите на Шамил Басаев.

Посланието е ясно - който е против Путин, ще бъде наказан. Който протестира срещу анексията на Крим, ще плаща скъпо и прескъпо. С тази присъда обаче руското правосъдие едва ли ще постигне желания ефект. Наказанието е твърде строго, доказателствата се крайно неубедителни, а и е пределно ясно, че става дума за показен процес.

Съсипаният живот на един човек няма да стресне руснаците. И няма да ги накара да протестират срещу руските закони и хората, които ги измислят. Руснаците се плашат обаче, когато властите унищожават тонове хранителни продукти, защото били “вражески”. Когато се обмисля забрана на вноса на животоспасяващи медикаменти от Запада. Когато предприятията затварят едно след друго, защото кризата продължава да бушува. Когато по улиците на Москва се срещат все повече просяци. Когато сривът на рублата съживява спомена за 90-те години на миналия век. Когато хората в Русия отново изпитват страх. Страх от собственото си бъдеще в тази държава.

Нека припомним, че един журналист беше вкаран в лудницата, защото беше написал за връзка на президента Путин с друга жена много преди той да се разведе. А сайтът, за който работеше, беше унищожен. И още много, много други станаха жертва на тайните политико-олигархически кръгове в Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения