Драстично падна таксата за ученическо общежитие в Смолян

От 40 на 25 лв. пада месечната такса за ученическо общежитие в Смолян реши местния парламент в четвъртък. Намаляването на таксата се обсъжда от юни т.г., след докладна на директора на Ученическо общежитие "Васил Димитров" в областния град, че е необходимо да се предприемат мерки за подобряване състоянието на общежитието и облекчаване на достъпа за настаняване на ученици в него.

Намалението на таксата е с над 35 % и е мотивирано с това, че в общежитието условията не отговарят на цената, която е близка до тази, на която децата отиват на квартира в областния град. Затова и все по-малко деца избират да останат на общежитие, обясниха общинари.

"Заради отварянето на профилирани паралелки в гимназиите в почти всички общини в областта все по-малко ученици идват да учат в Смолян и остават на общежитие в последните години, тенденцията е трайна. В същото време общежитието е в лошо финансово състояние", каза секретарят на община Смолян Момчил Николов.

През 2008 г. 360 деца са били на общежитие в Смолян, с всяка следваща година намаляват, за да стигнат миналата година до 90, сочат данните на общината. С по-ниската такса се цели да се привлекат повече деца и да се стабилизира финансово общежитието така че да има средства и за ремонти, но се очаква учениците основно да са от община Смолян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони