Две министерства забъркаха правен абсурд за съдебната палата в Димитровград

Правен абсурд забъркаха две министерства за сградата на съдебната палата в Димитровград. От 20 години имотът е собственост на общината, за което има влязло в сила решение Темида. В сградата се помещават Районният съд и местната прокуратура. Претенциите са от финансовото и регионалните министерства. От правосъдното пък са заявили готовност да откупят срещу 2,5 млн. лв. помещенията, в които се помещават районните магистрати на Темида и държавното обвинение.

Въпросната сграда до 1989 г. бе на общинския комитет на БКП и комсомола. Сега е включена в програмата за управление на общинската собственост и списъците за продажба, като очакваните приходи са заложени в бюджета на Димитровград.

През 1992 г. тогавашният финансов министър и премиер от 1997 г. Иван Костов издава заповед за отнемането на сградата като партиен имот в полза на държавата.

По онова време община Димитровград завежда дело. То е на основание на новоприетия Закон за местно самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и параграф 7 от преходните и заключителните му разпоредби, който гласи, че имоти от местно значение стават собственост на общините. Три години по-късно, през 1995-а бившият партиен дом е преактуван на това основание от Темида като собственост на община Димитровград.

20 години по-късно - тази пролет, се стига до необяснимия от правна гледна точка според юристи абсурд. Така държавата предявява претенции за собственост. Финансовото министерство депозира молба до Върховния касационен съд (ВКС) за отмяна на решението от 1995 г. и към момента се чака тълкувателно решение на ВКС. "Няма държава, която да не зачита решенията на собствените си съдилища. Още повече, че има влязло в сила решение на Темида", коментираха юристи.

"Може да съм кмет от ГЕРБ, но ще отстоявам докрай правата на общината. След като приключи местният вот, ще запозная лично с проблема премиера Борисов. Ще го направя независимо от изборните резултати. Сега не е моментът да политизирам. От МРРБ искат цялата сграда, а част от нея е приватизирана, още преди близо 20 г., след като била преактувана. От 1995 г. насам общината плаща и за поддръжката на имота, който е на пъпа на центъра", сподели градоначалникът Иво Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони