И домашни кучета заразени от бруцелоза

3 домашни кучета в Рила са серопозитивни за бруцелоза и ще бъдат евтаназирани, съобщи д-р Емил Гъгнев, шеф на отдел "здравеопазване на животните" при областната агенция по контрол на храните в Кюстендил. Те се заразили, след като им е давано мляко от болни кози или са яли плацента или абортирал сетус /плод/ от болни животни, поясниха ветеринари.

Куче е било умъртвено и в близкото с. Смочево. За това настоял стопанинът му, но то се оказало с краста, не с бруцелоза, поясни д-р Гъгнев. По настояване от общината в града, където от близо месец върлува бруцелоза, ще бъдат изследвани всички дворни кучета, както и свинете от домашните стопанства, след като на тях е давано мляко от кози и крави, каза зам.-кметът на Рила Лазар Чавков.

Добрата новина по ситуацията е, че няма нови регистрирани болни от бруцелоза животни в района - последните 3 случая са кози от с. Мурсалево, в съседната община Кочериново. Да вчера са умъртвени 212 кози, 4 крави и 11 овце, съобщиха от областната администрация.

От регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил опровергаха публикации, че болните в Рила от бруцелоза са вече 34 - няма нови случаи и те са 32, обяви д-р Красимира Панчева от дирекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони