Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Тръгва фабрика за изотопи в Александровска болница

През октомври в столичната университетска Александровска болница ще заработи дългоочакваният бейби циклотрон, за който се говори повече от 2 години. Той ще произвежда необходимото количество радиоизотопи, с които се извършва изследването с ПЕТ-скенер. Благодарение на него туморът се установява изключително рано, поставя се точната диагноза и се назначава най-правилното лечение на българите с рак.

Това съобщи пред „Труд“ доц. Костадин Ангелов, директор на най-старата болница у нас. Очаква се бейби циклотронът да пристигне до края на месеца, след това започват процедурите по инсталирането и тестването му и чак тогава ще стартира приложението му. В момента изотопи се доставят от Румъния по въздух, но заради транспортните разходи те са много скъпи. Освен това екипът на Клиниката по нуклеарна медицина е зависим от атмосферните условия – ако те са лоши, не се изследват онкоболни, тъй като самолетът с изотопите не пристига.

„Годишно с ПЕТ-скенера в болницата се изследват над 2000 онкоболни, а броят им ще се увеличи с още 150, тъй като ще се диагностират и пациенти с рак на простатната жлеза“, каза още доц. Ангелов. Досега лечебното заведение не разполагаше с нужния радиоизотоп – т.нар. маркиран холин, за да се установява и този вид тумор. Но от вчера не е така. Пилотно бе доставено количество от изотопа, достатъчно за диагностиката на 8 пациенти с тумор на простатната жлеза. А когато заработи бейби циклотронът, безпроблемно ще се установява и този вид карцином.

Ракът на простатната жлеза е най-честото онкологично заболяне при мъжете, посочиха от Александровската болница. Досега за неговото диагностициране са използвани само конвенционални образни методи като ултразвук, компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс, чиято точност на резултата е до 60%. С приложението на новия радиоизотоп – с маркирания холин, процентът се увеличава на 85 на сто, тъй като се повишава т.нар. функционално-морфологично изображение. Получава се и много повече информация доколко карциномът е ограничен само в областта на простатата и дали се е разраснал в други органи и структури (като лимфните възли и костите).

Предвижда се бейби циклотронът да произвежда и т.нар. радионуклиди, които се използват за диагностиката на някои специфични заболявания в областта на онкоурологията, ендокринологията, неврологията, кардиологията и др.

Циклотрон вече има във варненската болница „Св. Марина“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Какви са причините за рязкото повишаване на раковите заболявания в България? Това е въпросът, чийто отговор е от най-голямо значение! Нека медицината да отговори!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.