Тръгва фабрика за изотопи в Александровска болница

През октомври в столичната университетска Александровска болница ще заработи дългоочакваният бейби циклотрон, за който се говори повече от 2 години. Той ще произвежда необходимото количество радиоизотопи, с които се извършва изследването с ПЕТ-скенер. Благодарение на него туморът се установява изключително рано, поставя се точната диагноза и се назначава най-правилното лечение на българите с рак.

Това съобщи пред „Труд“ доц. Костадин Ангелов, директор на най-старата болница у нас. Очаква се бейби циклотронът да пристигне до края на месеца, след това започват процедурите по инсталирането и тестването му и чак тогава ще стартира приложението му. В момента изотопи се доставят от Румъния по въздух, но заради транспортните разходи те са много скъпи. Освен това екипът на Клиниката по нуклеарна медицина е зависим от атмосферните условия - ако те са лоши, не се изследват онкоболни, тъй като самолетът с изотопите не пристига.

„Годишно с ПЕТ-скенера в болницата се изследват над 2000 онкоболни, а броят им ще се увеличи с още 150, тъй като ще се диагностират и пациенти с рак на простатната жлеза“, каза още доц. Ангелов. Досега лечебното заведение не разполагаше с нужния радиоизотоп - т.нар. маркиран холин, за да се установява и този вид тумор. Но от вчера не е така. Пилотно бе доставено количество от изотопа, достатъчно за диагностиката на 8 пациенти с тумор на простатната жлеза. А когато заработи бейби циклотронът, безпроблемно ще се установява и този вид карцином.

Ракът на простатната жлеза е най-честото онкологично заболяне при мъжете, посочиха от Александровската болница. Досега за неговото диагностициране са използвани само конвенционални образни методи като ултразвук, компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс, чиято точност на резултата е до 60%. С приложението на новия радиоизотоп - с маркирания холин, процентът се увеличава на 85 на сто, тъй като се повишава т.нар. функционално-морфологично изображение. Получава се и много повече информация доколко карциномът е ограничен само в областта на простатата и дали се е разраснал в други органи и структури (като лимфните възли и костите).

Предвижда се бейби циклотронът да произвежда и т.нар. радионуклиди, които се използват за диагностиката на някои специфични заболявания в областта на онкоурологията, ендокринологията, неврологията, кардиологията и др.

Циклотрон вече има във варненската болница „Св. Марина“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве