Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на Васил Левски

Тръмп се присмя на Опра Уинфри US лидерът зове тв водещата да се кандидатира за президент

Тръгва фабрика за изотопи в Александровска болница

През октомври в столичната университетска Александровска болница ще заработи дългоочакваният бейби циклотрон, за който се говори повече от 2 години. Той ще произвежда необходимото количество радиоизотопи, с които се извършва изследването с ПЕТ-скенер. Благодарение на него туморът се установява изключително рано, поставя се точната диагноза и се назначава най-правилното лечение на българите с рак.

Това съобщи пред „Труд“ доц. Костадин Ангелов, директор на най-старата болница у нас. Очаква се бейби циклотронът да пристигне до края на месеца, след това започват процедурите по инсталирането и тестването му и чак тогава ще стартира приложението му. В момента изотопи се доставят от Румъния по въздух, но заради транспортните разходи те са много скъпи. Освен това екипът на Клиниката по нуклеарна медицина е зависим от атмосферните условия – ако те са лоши, не се изследват онкоболни, тъй като самолетът с изотопите не пристига.

„Годишно с ПЕТ-скенера в болницата се изследват над 2000 онкоболни, а броят им ще се увеличи с още 150, тъй като ще се диагностират и пациенти с рак на простатната жлеза“, каза още доц. Ангелов. Досега лечебното заведение не разполагаше с нужния радиоизотоп – т.нар. маркиран холин, за да се установява и този вид тумор. Но от вчера не е така. Пилотно бе доставено количество от изотопа, достатъчно за диагностиката на 8 пациенти с тумор на простатната жлеза. А когато заработи бейби циклотронът, безпроблемно ще се установява и този вид карцином.

Ракът на простатната жлеза е най-честото онкологично заболяне при мъжете, посочиха от Александровската болница. Досега за неговото диагностициране са използвани само конвенционални образни методи като ултразвук, компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс, чиято точност на резултата е до 60%. С приложението на новия радиоизотоп – с маркирания холин, процентът се увеличава на 85 на сто, тъй като се повишава т.нар. функционално-морфологично изображение. Получава се и много повече информация доколко карциномът е ограничен само в областта на простатата и дали се е разраснал в други органи и структури (като лимфните възли и костите).

Предвижда се бейби циклотронът да произвежда и т.нар. радионуклиди, които се използват за диагностиката на някои специфични заболявания в областта на онкоурологията, ендокринологията, неврологията, кардиологията и др.

Циклотрон вече има във варненската болница „Св. Марина“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Какви са причините за рязкото повишаване на раковите заболявания в България? Това е въпросът, чийто отговор е от най-голямо значение! Нека медицината да отговори!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.