Решават в петък за ареста на Иванчева

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Братът на Меган Маркъл не е поканен на кралската сватба

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

Митнически служители откриха тайник зад предпазен колан на лек автомобил

Пет коли се удариха край Орлов мост

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

42% спад на чуждите инвестиции Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката

Бойко Борисов пред “Нойе Цюрхер Цайтунг”: България е ЕС, България е НАТО

Борисов и Кралев закриха Европейската младежка конференция Министърът на младежта и спорта представи първите Европейски младежки цели

190 автоджигити засякоха в Монтана за денонощие

Никълъс Кейдж се отказва от актьорството

Григор си уреди среща с Гофен

Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Вулкан изригна в Япония Няма данни за пострадали или разрушения

Избираме 1185 кметове повече (обзор)

Точно 1185 повече ще бъдат избраните кметове на кметства на изборите на 25 октомври, в сравнение с вота през 2011 г. Причината – преди 4 г. право да избират сами кмет имаха населените места с над 350 жители, но с последните промени в Изборния кодекс прагът вече е 100 жители.

Наесен 3461 души ще бъдат избрани, като 264 от тях са кметовете на общини, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. За сравнение през 2011 г. броят е бил 2276. Ръстът с 1/3 води до повече разходи и до рекордно висока сметка за вота и референдума. Дори и в новите села с избираем кмет да има само по 1 изборна секция, това значи, че трябва да се платят възнаграждения на общо около 5000 души за работа по изборите. Минимумът членове на секция е 5 души. Сметката ще набъбва, ако има балотажи.

50 551 000 лв. разходи за изборите и референдума на 25 октомври, съобщи по-рано премиерът Бойко Борисов. От тях 37 млн. лв. са за организационно-техническите дейности – бюлетини, книжа, урни и т.н. Точно 21,4 млн. лв. ще струват на бюджета заплатите и осигуровките на членовете на общинските и секционните избирателни комисии.

На ЦИК ще бъдат преведени 6,2 млн. лв. – 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите от изборите и референдума за електронно гласуване. Държавата отделя 1 млн. лв. за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети. 750 000 лв. ще струва разяснителната кампания как се гласува.
План-сметката за вота наесен изненада ЦИК. Говорителят Камелия Нейкова даде да се разбере, че в институцията документ как ще се разпределят парите не е пристигал. Затова и от ЦИК отказаха коментар по конкретните суми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.