Усмирителни ризи при арести ще слага МВР

МВР ще използва усмирителни ризи при арести. Те ще се поставят на хора, които при определени обстоятелства не могат да бъдат укротени по друг начин. Това гласи проект на наредба за употребата на физическа сила и помощни средства от служителите на вътрешното министерство.

В документа е записано, че полицаите могат да използват белезници, палки, спрейове, гумени, пластмасови и шокови куршуми, кучета, водометни и бронирани машини.

На служителите на МВР е забранено да удрят с палки и да връзват с белезници деца и бременни жени. Това обаче няма да важи при масови безредици, когато тълпата е неукротима.

В проектонаредбата е отбелязано, че белезниците се поставят, когато ръцете са зад гърба. В някои ситуации с тях може да се сключат крак за ръка, крак за крак, както и да се върже арестантът за дърво, стълб и други предмети.

Физическа сила или помощни средства ще се използват след предупреждение и при абсолютна необходимост - при задържане, съпротива, неподчинение, нападения, освобождаване на заложници и др. При внезапни нападения и при освобождаване на заложници ще се стреля и удря мълчаливо.

Ако някой пострада, служителите на МВР са длъжни да му окажат първа долекарска помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право