Съдът пусна Яро, веднага го арестуваха пак - за укриване на плячка (обзор)

Ярослав Димитров-Яро, който разгневи преди дни премиера, защото под домашен арест задигал коли, бе освободен. Софийският градски съд го пусна вчера без мярка за неотклонение, тъй като не разпозна в него автокрадеца, заснет от охранителна камера. Само няколко часа по-късно прокуратурата му наложи ново задържане по друго обвинение (виж долу) и Яро така и не усети свободата.

Той бе арестуван преди дни, след като охранителна камера засне двама да отмъкват „Ауди“ и БМВ от паркинг в столичния кв. “Манастирски ливади“.

„Такова престъпление е извършено, но негов извършител би могъл да бъде всеки със сходни черти“, посочи вчера съдия Иван Коев. Той уточни, че според едната експертиза резолюцията на записа е лоша, за да могат да се откроят идентифициращи признаци, а друга потвърждавала сходство между Яро и заснетия, но не с категоричност, а с вероятност.

„Запознавайки се с видеоматериала, съдът също не може да заключи, че именно обвиняемият е лицето, заснето в този материал“, каза Коев. И заедно с неуспялата кандидатка за главен съдебен инспектор Вера Чочкова и мл. съдия Станислав Седевчев пуснаха Яро.

Той обаче не можа да напусне килията, защото бе задържан на друго основание.
Зад гърба си Яро има солидно досие. Осъждан е на 2 години условно за източване на банкова карта. През март бе спипан в крадено „Ауди“. Осъден е и на 10 месеца затвор в Словения за опит да вкара задигната кола. Тази присъда не е приведена в изпълнение. Италия го търсила за финансови престъпления. Въпреки това той беше на свобода с най-леката мярка „подписка“.

За укриване на плячка

Само няколко часа след освобождаването му от съда, Яро бе отново върнат в ареста заради укриване на крадени мотори.

Престъплението станало на 27 и 28 май 2014 г., но било разкрито, докато Яро бил зад решетките за кражбата в „Манастирски ливади“. Затова не му била взета мярка за неотклонение още тогава.

Според прокуратурата Яро укрил два мотоциклета „Ямаха” и един - „Хонда”. Съучастник му бил Божил Гюров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право