Данъчни тайни спъват разследването за картел при горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да ползва информация от НАП и Агенция „Митници“ за секторния анализ на пазара на горива, който извършва. Тя разчита на добрата воля на участниците на пазара, за да получава данни от тях и не може да ги сравни с информацията на приходните агенции.

Това съобщи пред „Труд“ говорителят на комисията Марио Гаврилов. „КЗК изисква информация от данъчни и митничари, но те не могат да ни я дадат, защото това противоречи на закона“, посочи той.

Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс достъп до данъчна тайна имат само главният прокурор, НОИ, митниците, ДАНС, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, НСИ и Държавната комисия по хазарта. Данъчна информация се предоставя по изключение, ако проверяваното лице се е съгласило писмено, обясниха от НАП пред „Труд“.

От Министерството на финансите посочиха, че са получили искане от КЗК за промяна на нормативната рамка, за да й бъде даден достъп до данъчната тайна, но предстои експертите на ведомството да проучат казуса.

Антимонополният орган се е сблъскал с проблема още през 2011 г., когато също бе правен секторен анализ на пазара. Още тогава ведомството предложи да се направят промени в нормативната уредба, но това не се случи.

Въпреки липсата на информация от държавните служби през 2011 г. секторният анализ на пазара завърши с образуване на производство за разследване на картел срещу „Лукойл“, „Ромпетрол“, „Нафтекс Петрол“ и ОМВ България. Четирите дружества бяха уличени в съгласувани практики, но не бяха глобени, а им беше даден срок да се поправят. Според КЗК тогава те са коригирали поведението си.

Новият секторен анализ започна да се прави в началото на юли. В момента КЗК чака информация за пазара от компаниите. „В случай че не отговорят изчерпателно на запитванията ни, ще се наложи да им изпращаме нови искания и все още не може да се каже колко ще продължи проверката“, обясни Марио Гаврилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес