Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Данъчни тайни спъват разследването за картел при горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да ползва информация от НАП и Агенция „Митници“ за секторния анализ на пазара на горива, който извършва. Тя разчита на добрата воля на участниците на пазара, за да получава данни от тях и не може да ги сравни с информацията на приходните агенции.

Това съобщи пред „Труд“ говорителят на комисията Марио Гаврилов. „КЗК изисква информация от данъчни и митничари, но те не могат да ни я дадат, защото това противоречи на закона“, посочи той.

Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс достъп до данъчна тайна имат само главният прокурор, НОИ, митниците, ДАНС, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, НСИ и Държавната комисия по хазарта. Данъчна информация се предоставя по изключение, ако проверяваното лице се е съгласило писмено, обясниха от НАП пред „Труд“.

От Министерството на финансите посочиха, че са получили искане от КЗК за промяна на нормативната рамка, за да й бъде даден достъп до данъчната тайна, но предстои експертите на ведомството да проучат казуса.

Антимонополният орган се е сблъскал с проблема още през 2011 г., когато също бе правен секторен анализ на пазара. Още тогава ведомството предложи да се направят промени в нормативната уредба, но това не се случи.

Въпреки липсата на информация от държавните служби през 2011 г. секторният анализ на пазара завърши с образуване на производство за разследване на картел срещу „Лукойл“, „Ромпетрол“, „Нафтекс Петрол“ и ОМВ България. Четирите дружества бяха уличени в съгласувани практики, но не бяха глобени, а им беше даден срок да се поправят. Според КЗК тогава те са коригирали поведението си.

Новият секторен анализ започна да се прави в началото на юли. В момента КЗК чака информация за пазара от компаниите. „В случай че не отговорят изчерпателно на запитванията ни, ще се наложи да им изпращаме нови искания и все още не може да се каже колко ще продължи проверката“, обясни Марио Гаврилов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.