Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Данъчни тайни спъват разследването за картел при горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да ползва информация от НАП и Агенция „Митници“ за секторния анализ на пазара на горива, който извършва. Тя разчита на добрата воля на участниците на пазара, за да получава данни от тях и не може да ги сравни с информацията на приходните агенции.

Това съобщи пред „Труд“ говорителят на комисията Марио Гаврилов. „КЗК изисква информация от данъчни и митничари, но те не могат да ни я дадат, защото това противоречи на закона“, посочи той.

Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс достъп до данъчна тайна имат само главният прокурор, НОИ, митниците, ДАНС, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, НСИ и Държавната комисия по хазарта. Данъчна информация се предоставя по изключение, ако проверяваното лице се е съгласило писмено, обясниха от НАП пред „Труд“.

От Министерството на финансите посочиха, че са получили искане от КЗК за промяна на нормативната рамка, за да й бъде даден достъп до данъчната тайна, но предстои експертите на ведомството да проучат казуса.

Антимонополният орган се е сблъскал с проблема още през 2011 г., когато също бе правен секторен анализ на пазара. Още тогава ведомството предложи да се направят промени в нормативната уредба, но това не се случи.

Въпреки липсата на информация от държавните служби през 2011 г. секторният анализ на пазара завърши с образуване на производство за разследване на картел срещу „Лукойл“, „Ромпетрол“, „Нафтекс Петрол“ и ОМВ България. Четирите дружества бяха уличени в съгласувани практики, но не бяха глобени, а им беше даден срок да се поправят. Според КЗК тогава те са коригирали поведението си.

Новият секторен анализ започна да се прави в началото на юли. В момента КЗК чака информация за пазара от компаниите. „В случай че не отговорят изчерпателно на запитванията ни, ще се наложи да им изпращаме нови искания и все още не може да се каже колко ще продължи проверката“, обясни Марио Гаврилов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете