Взеха за джихадисти албанци и косовар на Гюешево

Петима косовари, задържани на ГКПП-Гюешево в сряда вечерта, бяха взети първоначално за джихадисти, съобщиха регионални медии. Мъжетe нямали визи за влизане в страната, нито лични документи. Опитали да предложат подкуп на граничните полицаи, което допълнително породило съмнения. В телефоните на задържаните били намерени "снимки с отрязани глави и молитви, които отправят джихадистите", писа за случая онлайн издание. Косоварите са разпитани пред съдия. Със случая се занимавал ДАНС. У тях не е намерено оръжие.

Сензацията за „джихадисти“ не бе потвърдена отникъде. Зам. окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски уточни за "Труд", че задържаните са от мюсюлманска държава, но не уточни от коя. Срещу един от тях е повдигнато обвинение за подкуп и остава в ареста за 72 часа. Останалите четирима души имат обвинение само за неправомерно преминаване на границата.

"От вас научавам за такова нещо. Колегите от Гранична полиция щяха да ни уведомят, ако има такива задържани лица", каза за "Труд" шефът на областната дирекция на МВР в Кюстендил ст. инспектор Елиан Стамболийски.

Със заповед на МВР шефката Румяна Бъчварова от вчера е пратена и жандармерия по границата с Турция в помощ на граничните полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини