Кирил Йорданов влезе в битката за кмет на Варна

Нов стар играч ще се бори за кметския стол във Варна на изборите през октомври. Управлявалият града от 1999 до февруари 2013 г. Кирил Йорданов обявиофициално кандидатурата си.

Йорданов подаде оставка в средата на четвъртия си мандат след самозапалването на Пламен Горанов и продължилите близо 2 месеца протести на варненци, които първоначално бяха срещу високите сметки за ток, а после прерастнаха в недоволство срещу управлението на Йорданов и общинския съвет.

Първите си мандати Йорданов печелеше като независим, подкрепен от различни партии и сдружения. Сега ще бъде номиниран от коалиция от съществуващи партии. Имената им той отказа да съобщи до 15 септември, когато се очаква предизборното споразумение да е факт.

"Тогава ще оповестим кандидатите за районни кметове и листата с общински съветници, която ще поведа", уточни бившият градоначалник. Той посочи като фаворит в надпреварата настоящия кмет от ГЕРБ Иван Портних, оцени своите шансове за успех като високи и добави, че ако не спечели, би работил като общински съветник. Бившият кмет благодари на 3 районни структури на АБВ, които също го номинирали, но уточни, че не е водил разговори с тази партия.

"Встъпих в четвъртия си мандат с оперативна визия и програма. Прекратих предсрочно мандата си, защото това бяха правилата на честта. Тогава изгубихме и един млад живот. Поех отговорност за чужда вина. През 2013 г. бе извършен преврат за овладяване на властта във Варна. Подавайки оставка, не изпълних това, за която бях поел отговорност пред варненци", аргументира решението си Йорданов. Той изказа задоволство, че по градските проекти, които е стартирал, се проявявало старание да бъдат довършени. "Съзнавам, че ме чака тежка кампания, но тя има и своята лека страна, защото когато човек защитава истината и името си, му е леко, макар и да е наранен", обобщи Йорданов.

Залата, в която той се срещна с медиите, бе окупирана от негови поддръжници. Част от тях бяха активисти от февруарските протести през 2013 г., които сега бурно аплодираха Йорданов и твърдяха, че са били не против него, а против членовете на общинския съвет, които така и не подадоха оставки. Зад бившия кмет публично застанаха и протестиращи срещу новия подбробен устройствен план жители на кв. Чайка. В залата бе и станалият наскоро варненец проф. Александър Чирков. Пред "Труд" той заяви, че е дошъл само да чуе кандидата и да му пожелае успех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини