Ще има европари за саниране и на стари къщи

Стари къщи, които са паметници на културата, ще могат да кандидатстват за саниране по ОП “Региони в растеж”, независимо дали са общинска, държавна или частна собственост, обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Според нея към сумата от 1 млрд. лв., заделена от правителството за саниране на блокове, ще бъдат добавени 300 млн. лв. Поне 40% от тези евросредства ще се ползват отново за многофамилни жилищни сгради, а остатъкът ще е за училища, градини и за реставрация на здания – паметници на културата. Тяхното саниране ще се прави отвътре, за да се съхранят фасадите им, поясни Павлова.

Тя отчете, че одобрените проекти по програмата за саниране в страната до момента са около 1500, като ремонтите по всеки средно голям блок излизали между 500 000 и 600 000 лв. Пик на молбите ще има догодина, когато хората ще видят ефекта от първите извършени ремонти и когато по-малки и тухлени сгради също ще могат да кандидатстват за безплатно саниране, прогнозира министърката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.