Вижте "джихадистите", заловени на Гюешево - изкараха се бежанци

Бягаме от тежкия живот и безработицата в Косово - искахме да получим статут на бежанци в България. Направихме голяма грешка, че минахме през гората, но едни имат пари за визи, други нямат. Стана по-лошо, съжаляваме. Няма да се повтори. Това казаха в съдебната зала в Кюстендил взетите за джихадисти косовари Фатон Реджичи /36 г./, Хлямур Бесячи /23 г./, Беляид Фелязи /24 г./, Лебяд Каралити /21 г./ и Алдмир Фитичи /22 г./, След като минали през зелена граница, на разклона за близкото с. Каменичка Скакавица ги чакала кола.

Реджичи, който единствен имал документи за самоличност, предложил на граничните ченгета Мартин Георгиев и Красимир Димитров 175 евро подкуп, сложени в паспорта му.

На джиесемите си албанците, които сочат за своя страна Косово, а единият от тях е с адрес в Прищина, имали "кадри с отрязани глави и молитви на арабски, които отправяли джихадистите", писаха онлайн издания.

До 2 часа през нощта в четвъртък петимата били разпитвани от службата по антитероризъм при ДАНС. Момчетата споделили, че наистина бягат от родината си и търсят по-добър живот и работа в България и Турция. Единият от тях казал, че по професия е готвач, другият - строител, третият - селскостопански работник. Крайната им цел била Турция.

"Те нямат документи, как да считаме, че са същите лица. В Косово няма война и хуманитарна криза, от какво бягат тогава", ги попита наблюдаващият прокурор Албена Разсолкова. Отговорът беше, че ги прогонило безпаричието и беднотията.

Четиримата минали нелегално граничната бразда, облечени в черни тениски, без символи и "логото" на ИДИЛ и характерните бради на "заклети ислямисти". "На този етап не може да се каже какви са - дали изповядват радикален ислям , или просто подражават на терористите от Ислямска държава. Взети са им отпечатъци от пръстите, ще се "дешифрират" и клиповете и текстовете в джиесемите им. Тогава вероятно ще са знае повече за тях. В биографиите им няма нищо уличаващо ги в тероризъм и радикален ислям", каза магистрат в кулоарите на съда.

Срещу един от тях е повдигнато обвинение за подкуп, грозят го до 10 години затвор. За останалите четирима обвинението е по чл.279 от НК за неправомерно преминаване на границата, което се наказва до 5 години лишаване от свобода и глоба от 100 до 300 лева, стана ясно на вчерашното съдебно заседание. И петимата остават с постоянна мярка за задържане, постановиха двата съдебни състава. Определението може да се обжалва пред Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини