Кокаиновият комбайн влиза в русенския съд

34-годишният пловдивчанин Николай Николов ще застане пред окръжния съд в Русе за контрабанда на близо 60 кг кокаин за 2 727 645 лв. Обвинителният акт е внесен в съда, който трябва да насрочи делото, съобщиха от окръжната прокуратура в крайдунавския град. Българинът е действал в съучастие с холандския гражданин Питър Бренченс /57 г./ и още няколко души.

Николай Николов е обвинен и в незаконно притежаване на 111 патрона за огнестрелно оръжие. Ако го признаят за виновен, предвиденото наказание е затвор до 20 г. и глоба до 300 000 лв.

Наркоканалът беше разбит при акция на Агенция "Митници" и ГДБОП навръх Гергьовден преди 3 г. в Русе. Рекордното количество дрога беше открито на пристанище-изток в специален тайник в комбайн втора употреба "Дон Роко" от Аржентина". Досъдебното производство се забави заради следствените поръчки до Аржентина и Холандия.

Поисканите доказателства чрез международно сътрудничество трябваше да изяснят участието на Николай Николов и Питър Бренченс в трафика на наркотици през Варна и Русе за Дегендорф и Ротердам.

След различен престой зад решетките двамата трафиканти бяха пуснати под домашен арест и парична гаранция. Холандецът е със статут на постоянно пребиваващ в България, но не е привлечен като обвиняем. Според изисканите справки по делото той е заподозрян като наркопласьор през 1994-2000 г., а преди 9 г. е обявяван за издирване.

Строителният предприемач Николай Николов е посочен от бившия и настоящия управител на "Ей Ди Ес експорт" като организатор на сделката със селскостопанската машина. В показанията си пред полицията двамата твърдят, че той им е дал документите и парите за комбайна. Според прокуратурата има доказателства, че фирмата купувач е развивала фиктивен бизнес. Управителите й са получавали по 500 лв. месечно от Николов, без да правят нищо.

Покрай ареста на холандеца се разбра, че в пловдивското село Баня е открит друг комбайн и документи за вноса му от Буенос Айрес през март 2011 г. Дали в него е имало също кокаин или трафикантите само са пробвали наркоканала, не е изяснено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право