Вигенин: 20 военни и картечница са неефективна мярка срещу имигрантите

Благоевградска област е гранична на Гърция и Македония и евентуално пренасочване на маршрутите на бежанците и нелегалните имигранти ще изисква готовност за бърза реакция и съответно по-добра обезпеченост на ОД МВР - Благоевград - техническа и кадрова. Това заяви депутатът и бивш външен министър Кристиан Вигенин на среща с новия полицейски шеф в Пиринско старши комисар Росен Танушев. Според народния представител "двадесет военни и картечница на граничните пунктове е абсолютно неефективна мярка".

Опитът на нашето правителство от 2013-2014 г. показва, че масово се пресича т.нар. "зелена граница", а пълният контрол е изключително труден и скъп, подчерта Вигенин. Затова отсега може да се прогнозира, че при засилен натиск немалък брой имигранти ще навлизат във вътрешността и Областната дирекция на МВР в Благоевград ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства. В тази връзка той предложи народните представители от Пиринския край да инициират спешна среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Целта е да се обсъдят рисковете за гражданите от региона и евентуалните мерки, включително с оглед на предстоящото приемане на бюджета за 2016 г.

На срещата с комисаря Вигенин изрази и безпокойство от инцидента, при който бе опожарен личният автомобил на кандидата на БСП за кмет на община Струмяни Борис Цомпов. "Каквито и да са подбудите, подобни деяния създават атмосфера на страх в периода преди изборите", заяви той и подчерта колко важна е ролята на МВР, за да се гарантират свободни избори и да се пресекат добре известните практики за купуване на гласове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини