Заводът за боклука в София тръгва пробно преди изборите

Дългоочакваният завод за преработка на боклука в София ще бъде пуснат пробно за 72 часа. Инсталацията за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци е получила акт 15 и се върви към издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация, съобщиха от „Московска“ 33. Очакванията са съоръжението да заработи официално в разгара на предизборната кампания за местния вот, на който Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) ще се бори за трети мандат.

Заводът, който се намира край село Яна, ще превръща отпадъците в RDF гориво. Съоръжението е последният елемент от интергирания проект на Столичната община за управление на боклука. Другите два - депото и компостиращата инсталация, вече работят. Общата стойност на проекта е 345 997 368 лева, от които 291 537 381 лева е безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

Проектът стартира през 2007 г., но четири години по-късно изпълнението на втората му фаза - същинския завод, бе спряно от Европейската комисия. Тогава Брюксел поиска промяна в някои технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг. Последва нова обществена поръчка, която бе спечелена от гръцкия консорциум „Актор-Хелектор“. След жалба на други участници в конкурса обаче Комисията за защита на конкуренцията отмени заповедта за избор на строител. Това пък изложи на риск европейското финансиране за съоръжението в размер на 193 млн. лв. През есента на 2013 г. Върховният административен съд потвърди избора на изпълнител и строителството започна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини