1000 лв. на месец в избирателните комисии

1000 лв. на месец ще бъде заплатата на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) за местния вот на 25 октомври. Става въпрос обаче само за големите общини, където секциите ще бъдат над 1001. В по-малките възнагражденията ще варират от 710 до 880 лв., става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В големите общини председателите на избирателните комисии ще вземат 1100 лв. на месец, а в малките – 810 до 980 лв. Възнагражденията ще се начисляват от 5 септември до 7 дни след обявяването на резултатите от втория тур на изборите, където има такъв.

На 25 октомври председателите на секционните избирателни комисии (СИК) ще вземат по 64 лева, заместниците и секретарите им – по 58, а членовете – по 48. В СИК влизат „представители“ на различни партии, които работят приблизително по ден-два.

Държавата планира да изхарчи 21,4 млн. лв. за възнаграждения и осигуровки на хората, ангажирани с провеждането на изборите и референдума. В тези пари обаче не влизат 1,5 млн. лв., които ще получи Министерството на външните работи, за да организира националното допитване в чужбина. Там трябва да бъдат разкрити 428 секции, но има проблем с попълването на състава им. Чиновниците, които ще бъдат командировани, ще бъдат лишени от конституционното си право да участват в местния вот у нас. Външният министър Даниел Митов предлага да бъде увеличен размерът на командировъчните, които в момента са 35 евро на ден. Това обаче едва ли ще се случи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.