Разбиха банда месари, ощетили хазната с 1,5 млн. лв.

С помощта на “кухи” фирми търговците криели печалба

Спецпрокурори и експерти от Националната агенция за приходите (НАП) са разбили престъпна група, която ощетила бюджета с 1,5 млн. лв. Бандата укривала корпоративен данък и източвала данък върху добавената стойност (ДДС) при търговия с месо.

Акцията била проведена в четвъртък. “За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. липсващи и буферни търговци. “Кухите” фирми издавали документи на реални търговци на месо, с което те фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната корпоративен данък”, обясниха от спецпрокуратурата. Веригата от дружества ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на ДДС от фиктивни продажби на стоки помежду си.

Разследващите иззели компютърни конфигурации и документация на “липсващи” и “буферни” търговци, след като претърсили адреси в столицата и страната.

От държавното обвинение уточниха, че към момента текат разпити на свидетели и тепърва се очакват заключения по експертизите на иззетите доказателства.

До вчера все още не бяха повдигнати обвинения на членовете в класическата схема за източване на ДДС, тъй като предстои окончателно изясняване на точния размер на щетите, посочиха от спецпрокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право