Парламентът тръгва с блиц контрол и скандали

След едномесечна лятна ваканция депутатите ще започнат работа с блиц контрол над премиера Бойко Борисов и вицетата му. В сряда, когато е първият работен ден на парламента, се очаква от трибуната партиите да направят заявка за конструктивна работа през новия сезон и призив за предизборна кампания без черен пиар. Тогава в програмата на Народното събрание ще влязат и някои законопроекти, които опозицията ще предложи на място. Те обаче ще отпаднат, ако не бъдат гласувани до 12 ч, когато започва блиц контролът.

След обяд е и гласуването в комисия на „консенсусния“ проект за промени в конституцията, който след инфарктни преговори бе внесен от 180 депутати.

В четвъртък се очакват скандали, защото в пленарна зала влиза законопроектът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, който депутатите наричат за кратко „антикорупционния закон на Меглена Кунева“. Точно преди ваканцията обаче с игри с кворума ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха първото четене на нормативния акт.

Бурен дебат се задава и около гласуването на второ четене на закона за предучилищното и училищното образование, в който се предвижда държавно финансиране и за частните училища, както и „само качествени оценки“ за децата от 1-ви до 3-ти клас. Основен критик на текстовете са депутатите от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини