3 години затвор за Яро, който ядоса премиера Борисов, поиска прокуратурата (обзор)

Ярослав Димитров-Яро, който се прочу покрай възмущението на премиера Борисов, че докато е под домашен арест, краде коли, може да влезе в затвора за 3 години, въпреки че е с условни присъди в България.

Вчера Софийската районна прокуратурата (СРП) е внесла искане за определяне на общо ефективно наказание, тъй като зад гърба си има не една, а две условни присъди.

Яро получил 2-годишно условно наказание с 4-годишен изпитателен срок на 11 май. Тогава Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен, защото на 2 март 2012 г. източил 450 лв. от банкова карта на софиянка. На 11 юни в сила влезе и друга условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок, наложена от Софийския районен съд (СРС) по обвинение в кражба.

Яро си спечели гнева на премиера Бойко Борисов, след като охранителни камери в подземен паркинг в столичния кв. „Манастирски ливади“ заснеха двама мъже да задигат „Ауди“ и БМВ. Яро бе задържан и обвинен, че е единият от тях. В четвъртък СГС не откри сигурни доказателства за това и го пусна без мярка за неотклонение. Магистратите се позоваха на експертиза, според която записът е с лоша резолюция и не могат да се извлекат категорични идентифициращи признаци. Освен това паркингът не бил добре осветен и ъгълът, под който камерата снимала, не позволявал да се видят ясно изображенията. Въпреки решението Яро не усети свободата, тъй като прокуратурата веднага му наложи нов 72-часов арест по обвинение, че през май м.г. със съучастник укрил три мотоциклета.

Днес прокуратурата ще поиска постоянното му задържане за това престъпление в СРС.

Условно осъждан у нас, зад гърба си Яро има и ефективно наказание от 10 месеца затвор, наложено в Словения. Съдът в Любляна го признал за виновен, че е опитал да вкара в страната крадена „Шкода Октавиа“ с подправени документи. На делото по екстрадицията му СГС постанови наказанието да се изтърпи в български затвор. За да влезе зад решетките, прокуратурата трябва да инициира да се образува дело за трансфер. То обаче се протака заради забавено изпращане на присъдата от Словения у нас.

Яро е търсен и от италианските власти за източване на банкови карти. След издаването на европейска заповед за задържане му е наложен домашен арест. Към момента на кражбата в „Манастирски ливади“ обаче мярката вече била отменена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право