Арест за журналисти, изнудвали краля на Мароко

Двама френски разследващи журналисти бяха арестувани в Париж по подозрение в опит за изнудване на краля на Мароко Мохамед VI, предаде АФП.

Ерик Лоран и Катрин Грасие поискали 3 млн. евро, за да не издадат книга с неприятни факти за 52-годишния монарх, заяви Ерик Дюпон-Морети - адвокат на кралското семейство, и добави, че става дума за шантаж.

Двамата журналисти бяха задържани в четвъртък след среща в парижки хотел с марокански представител. "Бяха предадени пари и те бяха приети", заявил източник от разследването пред АФП.

На 23 юли Лоран се свързал със секретар на кралския дворец в Мароко и обявил условията, разказа пред радио RTL Дюпон-Морети. Последвала среща на негов марокански колега с Ерик в Париж. Тогава разговорът им бил записан, като французинът повторил искането за €3 млн. После била сезирана прокуратурата на Париж, а в четвъртък бил устроен капанът.

Двамата журналисти публикуваха през 2012 г. книга за Мохамед VI със заглавие „Кралят хищник“. От френското издателство „Сой“ потвърдиха, че Лоран и Грасие имат договор за издаване на нова през януари-февруари догодина. Двамата са автори на няколко книги за членове на кралски семейства и държавни лидери, включително излязлата през 2013-а "Саркози-Кадафи тайната история на едно предателство".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят