300 млн. лeва нов дълг през септември

Министерството на финансите планира да емитира през септември държавни ценни книжа (ДЦК) за 300 млн. лв. на вътрешния пазар, показва емисионният календар на ведомството. Предвидени са емисии на 3-, 5- и 10-годишни книжа. Възможно е обаче да бъде направена промяна в обявените обеми.

През юни, юли и август не бяха провеждани аукциони заради високото ниво на фискалния резерв. Към първата половина на годината той възлиза на 11 млрд. лв. В тази сума обаче са включени и 200 млн. лв. вземания от Европейския съюз (ЕС). През изминалите месеци не беше търсено финансиране от вътрешните пазари и заради значителния по размер външен дълг, който правителството пое през март. Тогава на международните пазари бяха емитирани еврооблигации на стойност 3,1 млрд. лв. Средствата бяха използвани за рефинансирането на стари задължения и за покриването на бюджетния дефицит. Според финансисти това е рекорд в историята на България като емитент.

Данните на финансовото министерство показват още, че към края на юни държавният дълг възлиза на 12,26 млрд. евро. Това е 28,7% от брутният вътрешен продукт (БВП) на България. Въпреки това страната ни е далеч от заложения от ЕС праг от 60%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес