Жени Начева: Ще има таван на цените при медицинските дейности

Експремиер на Франция кандидат за кмет на Барселона Манюел Валс е противник на независимостта на Каталуня

Прокуратурата иска постоянен арест за шофьор, убил пешеходец и избягал Мъжът е задържан за 72 часа и привлечен като обвиняем

Полезна бира с боровинки разработиха наши учени За първи път плодове са включени в технологичния процес

Груповият лов на диви свине се открива на 29 септември

Цялата история на България влезе в едно учебно помагало

Служители в склад пребиха журналиста Димитър Върбанов Репортерът на "Господари на ефира" е в болница с травми по главата и ръцете

Четвърти обрат в мач на „Лудогорец“ за 10 дни

Гала с любовни послания към Стефан

Осмина творци отиват на Луната с Юсаку Маезава Японският милиардер, който ще е първият лунен турист, обяви че няма да пътува сам

Бизнесът иска ваучери за здраве Само за година в Румъния с тази мярка са увеличили вътрешните туристи с 15%

Министър Димов откри нова инсталация за сортиране на отпадъци

ТИР блъсна и уби пешеходка в столичния квартал „Орландовци“

Летище Варна с рекорд – посрещна двумилионния си пътник за годината

Първите дипломати на България, Гърция, Румъния и Хърватия: Ще продължим приоритетите на българското председателство

1 милион пътници губи БДЖ

Само в последната година над 1 милион пътници се отказаха от услугите на БДЖ, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Намалението е с 9%.

През април – юни 2015 г., когато традиционно пътуванията се увеличават, железниците са превозили с 489 000, или със 7,6% по-малко хора, отколкото през същото тримесечие на 2014 г. За цялото първо полугодие на 2015 г. с влак са пътували 11,3 млн. души, което е с над 1 млн. по-малко спрямо същия период на 2014 г. А в сравнение с 2006 г. броят на пътниците през януари-юни се е свил с 6 млн., което означава, че за 10 години БДЖ е загубила 35% от клиентите си.

Основни причини за намаляващия брой пътници са ремонтите на жп линиите, които променят маршрути, и лошото качество на услугата. Според данните в докладите за дейността на държавната компания през първото шестмесечие 13% от влаковете са закъснявали, а нарушенията, свързани с лоши хигиенни условия, се увеличават с 22%.

В същото време пътуващите с автобуси стават все повече. През второто тримесечие на 2015 г. с рейсове са пътували над 109 млн. души – ръст от 1,2% спрямо същия период на миналата година.

Общо 115,4 млн. пътници са използвали автобус или влак през второто тримесечие на тази година. Пазарният дял на БДЖ се е свил до нищожните 5,1%.
Използващите градски електротранспорт (трамваи, тролейбуси и метро) са намалели с 2,8% до 61,8 млн. души през периода април – юни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.