Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Енергийният холдинг търси 1,2 млрд. лева заем

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли заем от 1,2 млрд. лева, за да покрие дълговете на дъщерното си дружество НЕК към производителите на ток. Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещение в Рудозем.

По думите й 300 млн. лева от сумата ще отидат в държавните „Мини Марица-изток“, след като американките централи си платят дълговете. НЕК дължи на „AES Марица-изток 1“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“ близо 900 млн. лв. Дружеството има и голям дълг към АЕЦ „Козлодуй“.

Общата сума на задълженията на НЕК към производителите на ток е около 1,5 млрд. лева, като 1,1 млрд. от сумата са към големите производители, а останалата част е към производителите на зелен ток. Отделно БЕХ има да връща и облигационен заем от близо 1 млрд. лева.

До края на работния ден в петък не беше ясно дали заемът ще бъде отпуснат с държавна гаранция или без такава. Ако Министерството на финансите се съгласи да застане зад кредита, е необходимо одобрение от Министерския съвет и вписването на заема в Закона за държавния бюджет.

Новият заем на БЕХ ще е втори опит на компанията да изтегли кредит. Първият е от лятото на 2013 г., но се провали. Компанията обаче успя да пласира облигационна емисия на същата стойност, която е 40% гарантирана от държавата. Парите и тогава отидоха към НЕК.

Така към края на първото полугодие на тази година БЕХ е раздал на дъщерните си дружества кредити на обща стойност 2,1 млрд. лева. В сумата са включени и задълженията на „Топлофикация София“, които холдингът откупи от дъщерната си компания „Булгаргаз“.

Когато пусна облигационна емисия, кредитният рейтинг на БЕХ, присъден от агенция „Фич“, беше ВВ+, което на практика означава неинвестиционен кредит. В момента обаче рейтингът на компанията е с една степен по-нисък – ВВ. Причина за намалението му са увеличените дългове на НЕК.

Очаква се обявлението за търсене на новия заем да бъде публикувано от БЕХ в началото на следващата седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете