Авторите на „Урок” и Мариус с награди от „Аполония 2015”

Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създателите на най-нашумелия български игрален филм през последната година, получиха Голямата награда “Аполон Токсофорос” на откриващите се тази вечер Празници на изкуствата “Аполония 2015” в Созопол. Предвидена е и прожекция на самата лента, която вече има 29 отличия и е номинирана за приза “ЛУКС” на Европейския парламент. Другата награда, присъждана традиционно на арт фестивала, отиде при актьора режисьор Мариус Куркунски. Тя се дава от ОББ, чиито служители всяка година гласуват за своя избраник на фестивала.

31-вата “Аполония” е посветена на 100-годишнината на българското кино. В амфитеатъра на Стария град, фестивалът започна с концерт “Живите филмови песни” с участието на Стефан Вълдобрев и група “НЕобичайните заподозрени”.

На метри от морето, в култовата Художествена галерия, бе открита изложба на известните български автори Димитър Киров, Атанас Хранов, Николай Янакиев, Вълчан Петров, Милко Добрев, Васил Колев и фотографката Светлана Бахчеванова.

Тази година Димитър Киров щеше да навърши 80. Неговите картини са част от всяко национално представяне на българското изобразително изкуство - в експозиции, салони, биеналета в целия свят. Между самостоятелните му изяви са изложби в Пловдив и в София, в Атина, Копенхаген, Олброг, Париж, Дьовил, Москва, Окаяма и много други.

ДиКиро, както го наричат в гилдията, е носител на наградите на София и родния си Пловдив, приза на името на Владимир Димитров-Майстора, на отличие за портрет “Захари Зограф” и Голямата награда “Златю Бояджиев”, кавалер е на Ордена на Почетния легион на Франция, има Сребърен медал от Папа Йоан Павел Втори. На “Аполония 2015” художникът отново е жив - изкуството му е пред очите и в сърцата на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура