Над 300 000 лв. е изразходвала армията в борбата с пожарите

За борба с пожарите в различни райони през лятото само за времето от 23 юли до 7 август Военновъздушните сили и Сухопътните войски са изразходвали 311 984 лв. Това сочат данните на военното министерство, но сумата ще се увеличи, защото към тях ще се добавят и пожарите край Драгоман и Брезник, в които армията също помагаше с техника и хора, пише БГНЕС.

Една от трите мисии на армията е да помага на хората в мирно време. Затова и ВВС включиха в гасенето на пожари хеликоптери МИ 17, сухопътни помагаха предимно с военнослужещи и техника. За борба с огнената стихия в Рила, например, която беше сред най-големите това лято, екипажите от ВВС участвали с два вертолета в продължение на четири дни, за което време прелетели 54 часа и 14 минути. Заради трудния терен тази година именно пожарът в Рила беше най-голямото предизвикателство за пилотите на вертолета.

От 6 хеликоптера МИ 17 могат да се използват две машини, останалите имат нужда от ремонт и нови резервни части, средства за които все още не е съобщено да се отпускат. В Крумово военните не крият, че нужда от пари за поддръжка на вертолетите.

За пилотите от Авиобаза Крумово гасенето на пожари е рутина. В армията общо 95 формирования поддържат постоянна готовност и провеждаха операции за оказване на помощ на населението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини