Смартфоните - технологичната революция на имигранта

Десетките хиляди емигранти, които нахлуха в Балканите през последните седмици, се нуждаят от храна, вода и подслон също като милионите бежанци, разпръснати по света заради войните в родните им държави. Има обаче още нещо, без което бежанците се кълнат, че не могат да живеят: място за зареждане на смартфони, разказва "Ню Йорк таймс".

"Всеки път, когато пристигна в нова държава, си купувам СИМ карта, активирам мобилния интернет и си изтеглям карта за GPS приложението, за да видя къде се намирам", обяснява пред изданието Осама Алясем, 32-годишен учител по музика от Сирия.

Технологиите промениха развитието на бежанската криза XXI век, най-малкото защото улесняват бягството на милиони хора по света. Те допълнително влошиха ситуацията по доказалите се като успешни маршрути – като например Балканите, където по данни на ООН около 3000 души на ден продължават да пресичат гръцко-македонската граница.

В модерната миграция картите на смартфоните, приложенията за географско позициониране, социалните мрежи и WhatsApp са инструменти от първостепенно значение. Бежанците зависят от тях, за да публикуват информация в реално време за маршрути, арести, охрана по границите, транспорт, както и за места за престой и цени.

До голяма степен тази промяна се дължи на десетките хиляди сирийци от средната класа, разпръснати в различни точки по света заради войната. Същите методи за комуникация са използвани и от мигрантите от Африка и Близкия изток.

Осама Алясем споделя, че благодарение на WhatsApp поддържа връзка с 21-мата си братя и сестри, разпръснати по света. Мъжът обяснява, че едно от първите неща, които е направил, влизайки в Европа, е да си купи нов смартфон, тъй като преди това е твърде опасно да се пътува с подобна техника. Причината е, че на граничните пунктове, контролирани от "Ислямска държава", често се прави проверка на профила на бежанеца във "Фейсбук". Ако емигрантът откаже, го чака побой или нещо по-лошо.

Трафикантите на хора също прибягват до "Фейсбук", за да рекламират услугите си чрез снимки на крайните дестинации и примамливи намаления. В социалната мрежа има хиляди групи, в които бежанците споделят опита си, за да помогнат на своите събратя. Тъй като все повече от тях предпочитат да пътуват сами, осланяйки се единствено на помощта на технологиите, това скоро може да нанесе удар по бизнеса с трафика на хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят