Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Нови 100 млн. лв. за трактори и комбайни

Общо 100 млн. лв. ще бъдат отпуснати извънредно от изтичащата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. за купуване на трактори и комбайни от фермери. Това стана ясно вчера от думите на земеделския министър Десислава Танева вчера. Кандидатите ще имат само 5 дни, за да подадат проектите си във фонд “Земеделие” – от 7 до 12 септември. Одобрените проекти трябва да бъдат изпълнени до началото на ноември. Ще се финансират проекти на стойност до 1 млн. лева. По мярката ще могат да кандидатстват и земеделски производители от други сектори.

Главната причина за бързането е, че до края на годината страната ни трябва да приключи с разплащането на средства по тази програма. Парите за покупка на техника всъщност се пренасочват от проекти за модернизиране на земеделски стопанства, които фермерите не са изпълнили в срок, уточниха от агроведомството. Извънредната мярка е, за да не бъдат изгубени средствата, тъй като финансирането за купуване на трактори и комбайни традиционно се радва на много голям интерес сред зърнопроизводителите и средствата бързо ще бъдат разплатени.

Според министър Танева фонд “Земеделие” има капацитет да се справи с натоварването покрай извънредната мярка и да приключи навреме с разплащанията по нея.

В Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период от 2014 до 2020 г. също се предвиждат средства за закупуване на земеделска техника. С приоритет обаче са секторите, свързани с производството на плодове и зеленчуци, а също и биоземеделието. Така на практика зърнопроизводителите не се класират, което предизвика недоволство в сектора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.