Расте броят на пчелните семейства

20% от продукцията на мед у нас се пада на биологичното производство, съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на конференция за пчеларския сектор в Несебър. Тя добави, че този бранш има най-голяма тежест в биопроизводството у нас, което дава шанс на пчеларите за добри доходи, тъй като нараства търсенето на екологично чисти продукти.

У нас има 6800 пчелари, а от 2007 г. досега броят на пчелните семейства, отглеждани в едно стопанство, се е увеличил близо два пъти.

“Това е една тенденция, провокирана от интереса към производството на пчелен мед, подкрепен и от различните мерки по Националната програма, както и по Програмата за развитие на селските райони”, коментира Танева.

Подпомагане

Танева припомни, че в Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период от 2014 г. до 2020 г. ще бъде предвидена мярка за фермери, които отглеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелни семейства.
През последните четири години производството и продажбите на пчелен мед у нас непрекъснато нарастват, посочи още земеделският министър. Въпреки това Танева посъветва пчеларите да създадат единна браншова организация, за да бъдат защитени по-добре интересите на сектора. Според земеделския министър така пчеларите ще могат да си осигурят по-голямо пазарно присъствие, а и ще имат по-голямо влияние пред изпълнителната и законодателната власт. Другото предимство е, че така ще се представят интересите на целия бранш, а не само на производителите от отделни региони.


Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес