Търсят с конкурс 120 чиновници да проверяват стените на язовирите

120 чиновници ще отговарят за надзора на стените на язовирите и на различните съоръжения към тях. Те ще бъдат обособени в нова дирекция към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), предвиждат промени в устройствения правилник на ведомството.

Новата структура ще заработи от началото на 2016 г. Тя ще трябва да поддържа язовирните стени и съоръженията към тях, да ги извежда от експлоатация, ако са неизправни, да дава предписания на собствениците и да налага глоби при нарушения.
Допълнителните средства, необходими за издръжка на новата структура, ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за 2016 г., обясни пред “Труд” Валентин Чиликов от ДАМТН. Той не се ангажира с прогноза колко пари ще са необходими.
Чиликов обясни още, че служителите за новите позиции във ведомството ще бъдат избрани с конкурс. Възможно е към някои от новите работни места да бъдат пренасочени служители от други административни структури, които в момента отговарят за поддръжката на язовирите.

У нас има 5200 язовира според списъка, който е бил представен в ДАМТН след инвентаризацията, извършена от министерствата на регионалното развитие и на околната среда.

В края на 2014 г. с промени в Закона за водите беше решено ДАМТН да поеме контрола над язовирните стени. Целта на измененията беше да има ясна отговорност за поддръжката на тези съоръжения след тежките наводнения през лятото на миналата година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.