Ники Димитров спечели гръцкия остров Порос на два рояла

13-годишният пианист Николай Димитров от Русе спечели гръцкия остров Порос на два рояла, съобщиха негови близки. Талантливият възпитаник на Националното училище по изкуствата с преподавател Даниела Кюркчиева се завърна с 2 награди на публиката след петте си изпълнения от класика и джаз в седмото издание на Международната академия по пиано.

Роденият виртуоз изпълнява с оркестъра на Атинската симфониета първа част от Концерта за две пиана от Моцарт заедно с гръцкия пианист Фотис Мадзаридис. Николай свири за първи път с него. Той експериментира и в един от двата гала концерта, когато прави джаз импровизации върху "Мъртви листа" с Ангел Николов от София.

Двамата решават да изненадат публиката с джаз на два рояла, без да са репетирали заедно. Изпълненията им влизат в Топ 5 на класацията на зрителите. Така Николай става единственият участник, който печели две награди на публиката за етюда "Черните клавиши" от Шопен и дуо с джаз.

Русенчето изнася и самостоятелен рецитал с произведения от Бетовен, Шуман, Шопен и Панчо Владигеров, комбинирани с две джазови парчета. Николай завоюва място и с "Порив" от Шуман в най-важния концерт "Пълнолуние", с който се закрива академията. В нея и майсторските класове участват над 80 млади пианисти от Европа, Азия и Америка.

На 12 септември т.г. Ники Димитров ще свири в зала "Музикферайн" във Виена като носител на първа награда от Международния конкурс "Гранд прайз виртуозо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура