Премиерът Бойко Борисов: 92% е усвояемостта на еврофондовете в България

92 % е усвояемостта на европейските фондове в България. Страната ни изпревари Румъния с 20% в това отношение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на закриването на осмия летен университет на МГЕРБ, който се проведе край Варна, съобщи „Фокус”.

По думите на премиера Борисов, ако не беше „експериментът Орешарски”, автомагистрала „Хемус” вече щеше да се строи, а не тепърва да се проектира. Той посочи, че през последните няколко месеца правителството е положило неимоверни усилия да защити европроектите в Брюксел, голяма част от които изтичат до края на година и ако средствата не бъдат усвоени България не само ще ги загуби, но и ще се наложи да връща вече изхарчените пари. Борисов заяви, че „Хемус” е жизнено важна за цяла Северна България, особено за бизнеса, туризма и цялата икономика.

Той допълни, че в Брюксел ясно виждат постигнатите резултати от правителството и твърдо застават зад неговата политика. Борисов заяви, че финансовата стабилност, намаляването на безработицата, икономическият растеж, добрата среда за инвестициите и сигурността се оценяват високо от ръководството на ЕС. По думите му, чрез тези средства политическа партия ГЕРБ елиминира икономическата зависимост, в която би изпаднала, ако ги набира чрез спонсори,защото този, който дава парите, след това има изискванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес