Нотариусът №1 Красимир Катранджиев: Крадат фирми с електронни подписи на мъртъвци

- Смяната на управител и продажбата на дружество или дялове от него да стават пред нотариус. Това е основната идея в пакет от законодателни мерки срещу кражбите на фирми, който се внася в Министерския съвет. Какъв е смисълът й, г-н Катранджиев? Нали и сега повечето сделки стават с нотариална заверка?

- Така е. Но проблемът е там, че повечето кражби на фирми се извършват с фалшиви документи. Извършителите им щателно проучват набелязаната фирма и организират пререгистрацията й, която става с електронен подпис. Откакто имаме електронен търговски регистър, заявленията за продажба на дружествени дялове и за смяна на управители могат за бъдат подавани по електронен път. В това се корени злото. Има около 350 000 регистрирани електронни подписа, а сред тях и на хора, които не са между живите, или са в чужбина, или за 20 лева са си дали самоличността. Злоупотребите се извършват основно чрез тях. Проблемът датира от 2008 г., когато бе създаден електронният търговски регистър. Ние от Нотариалната камара неведнъж алармираме за емблематични кражби на фирми на сериозни бизнесмени, с много средства и имоти. И имаме вариант за решаването на проблема - незначителен като законодателна промяна, но със значителен ефект.

- Какво предлагате?

- От 7-8 години насам ние имаме стройно изградена информационна система, която е част от регистъра на всеки един нотариус. В нея ежедневно се вписват всички пълномощни за прехвърляне на недвижими имоти и завещания, включително и оттеглените. Предлагаме тя да бъде надградена. Прехвърлените дружествени дялове да бъдат качвани незабавно в системата. И до нея да имат достъп длъжностните лица от Търговския регистър – така, че в реално време да могат да проверят дали прехвърлянето е извършено от нотариус. Имаме и друго предложение. В Търговският регистър в момента промяната на управителя се отразява по молба на новия управител. И не се налага явяване пред нотариус. Тук е голямата пробойна! Това трябва да се промени. Иначе с един документ с невярно съдържание без печат на нотариус и вие можете във всеки момент да отнемете чужда фирма. След като ние алармирахме за това, беше въведен тридневен срок, в който може да се подаде сигнал до собственика на фирмата, че има заявено желание за смяна на управителя. Но значителен ефект не се получи - някой реагира, друг не реагира...

- Доколкото виждам, вашите идеи за промени се възприемат от управляващите.

- Да, те срещат разбиране в ръководството на Министерството на правосъдието - и в този, както и в предишния кабинет. На за 5 години пет правителства се смениха. Тъкмо получим разбиране, процесът спира. Дано стигне този път докрай.

- В края на краищата пак ще са на далавера пустите му нотариуси, коментират адвокати. Те мислят даже, че плащате на зам.министърки, за да подкрепят вашите инициативи.

- Само с ирония мога да коментирам такива мисли. Очевидно е, че кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса. 30 преписки се водят само в Софийската районна прокуратура в момента за подобни престъпления. И ние нотариусите ставаме техни жертви. Веднъж от Търговския регистър ми позвъниха: "Г-н Кантарджиев, тук има нещо притеснително, с едни прехвърлени фирми..." Оказа се, че са злоупотребили с моя печат, фалшифицирали и подписа ми. Някой ще каже, че съм извършил нещо незаконно. А аз не съм виждал тези хора! Те са използвали моите реквизити за да извършат престъпление. Тази възможност може и трябва да се пресече. Ако една сделка, за която е задължително да се удостовери от нотариус, е вписана в моята кантора, аз незабавно я качвам в единния регистър. А длъжностното лице от Търговския регистър, на което се представят по електронен път или на гише някакви формуляри, може да влезе в единния регистър с паролата си и да провери има ли такава сделка.

- Изглежда лесно.

- Навремето имотните измами бяха епидемия. Успяхме да я спрем именно със създаването на тази единна информационна система, където в реално време можем да видим наследници, статут и т.н. Настояхме и за достъп до масива на МВР, дадоха ни. Поискахме го заради многобройните фалшиви лични карти, който създаваха голям проблем. За 200 лева всеки можеше да се сдобие с фалшива лична карта и да направи каквато си иска измама с имот. Тъй като това вече не може да стане, измамниците се пренасочиха към Търговския регистър. Там ударите им са по-значителни. Ако с имотните измами продаваха един апартамент примерно за 100 000 евро, с кражбата на една фирма реализират много по-голяма печалба. В България има 113 служби, където се подават документи по електронен път за пререгистрация. Дори да имат желание длъжностните лица не могат да проверят автентичността на договорите и да разберат кой е насреща – реален бизнесмен или мъртвец. Така е и със смяната на управители без участието на нотариус. Днес например вашата фирма може да бъде пререгистрирана на името на човек, който не сте сънували.

- А когато някой беден като църковна мишка срещу стотина лева се съгласи да стане собственик на фалирало дружество? Тогава? Кредиторът остава неприятно изненадан. Него нотариусът не го спасява!

- За съжаление сте права. Нотариусът няма как да бъде полезен в този случай. Пред него се явяват страните – продавач, купувач, прехвърлител, приемател. Той удостоверява волята им, не проверява фирмата дали е задлъжняла или фалирала. В моята практика на нотариус се е случвало едно лице да идва да купи фирма, която му е 26-тата. Няма как да го огранича. Мога само да проверя дали е разбира правните последици от сделката и дали е дееспособен да я сключи. И тук има пробойна в закона. Много сериозна законодателна промяна трябва да бъде направена. Да има ограничения при прехвърлянето на дружества в несъстоятелност или задлъжнялост. Но години наред законодателите не изразяват воля да го направят.

- Над 300 психичноболни са жертви на имотни измами, съобщи пред "Труд" д-р Цветослава Гълъбова, шеф на психиатрията в Курило. 90% от нейните пациенти били измамени и то с участието на нотариуси.

- Тези цифри са шокиращи. Не ги приемам безрезервно, както и обобщението, че нотариусите злоупотребяват с правомощията си при работа с психичноболни. Да, има проблем. Тези болни са настанени в психиатриите по своя воля или по волята на свои близки. Ако заболяването им пречи да охраняват своите интереси, би трябвало да им се назначи с процедура пред районен съд попечител или настойник. Аз съм убеден, че повечето от пациентите на д-р Гълъбова не са със статут на недееспособни или на ограничено дееспособни. В правния мир те са дееспособни, такива са и когато отидат при нотариус. Може той да се усъмни в дееспособността на някой, но може и да не се усъмни. Аз в моята 22-годишна практика на нотариус 3-4 пъти съм отказвал да удостоверя сделка на човек дееспособен по закон, с лична карта, но - по моя преценка - неспособен да сключи сделка. В регистъра на ГРАО има графа "правоспособност", отворена пак по инициатива на Нотариалната камара. Ежедневно аз правя по 5-10 справки в нея. И само два пъти за 7 години ми се е случвало да прочета, че определено лице е недееспособно, което го изважда от гражданския оборот.Два пъти за 7 години! Аз апелирам да се попълни този регистър! Той е непълен, защото познатите и близките на психичноболните хора неглижират въпросната процедура по Закона за лицата и семейството. Да, тя струва някакви пари, изисква време, адвокат, но е важна и спестява сериозни неприятности. Може би и вие имате съсед с психични проблеми, но не поемате инициатива, нито неговите роднини го правят, нито прокуратурата, нито социалните служби. Така обслужвате кримиконтингента, който дебне да се възползва от него.

- Каквото и да говорим, имотните измами без нотариус не стават.

- Не съм съгласен с това. По-вярно е да се каже, че без грамотен юрист не стават. В Нотариалната камара не сме чули за нито една кражба на фирма, в която пряко да е замесен нотариус. Измамите са дело на престъпна група, която е набелязва човека, обработва го, подготвя документи. В повечето случаи нотариусът не подозира, че удостоверява измамна сделка.

- Нали не твърдите, че нотариусите са ангели, г-н Кантарджиев?

- Не, разбира се. Водят се дисциплинарни производства срещу колеги нотариуси. За 15-годишната практика на Нотариалната камара има 7 лишени от правоспособност - от съда, по наше предложение. Основно за това, че са удостоверявали договори без участието на страните.

- Нотариус Меглена Цацарова, съпругата на главния прокурор Сотир Цацаров е шеф на дисциплинарната комисия на вашата гилдия. Любопитно?

- Тя втори мандат е на този отговорен пост. Преизбрана е с пълно мнозинство. Когато за първи път я избрахме, през 2010 г. , никой не е подозирал, че съпругът й ще стане обвинител №1 на държавата. Тя е от колегите, ползващи се с изключително доверие в гилдията. Затова е начело на тази комисия, която действа като съдебен състав, след като бъде сезирана от правосъдното министерство, или пък Съветът на нотариусите образува дисциплинарно производство по сигнал. Ние сме от гилдиите, които се самобичуват. По наша инициатива на два пъти – през 2003 г. и през 2010 г. се увеличиха до 5000 лв. глобите за нарушения на устава и закона от страна на нотариуси.

- Нотариуси, юрисконсулти, счетоводители и бизнесмени скочиха като един срещу промените в закона за адвокатурата, изготвени от Висшия адвокатски съвет. Вие лично заявихте, че има противоконституционни текстове в проекта и такива, които застрашават националната сигурност. Още ли така мислите?

- Да. Година преди този законопроект, с който адвокатите искат и нотариална компетентност, да влезе в Народното събрание, ние видяхме недостатъците му и предупредихме за тях. Включително и за противоконституционните текстов. В конституцията На България са залегнали правомощията на адвокатите и на нотариусите. Най-общо казано, нотариусът е призван да бъде безпристрастен и като представител на държавата да напътства страните по сделки в рамките на закона. Адвокатът представлява своя клиент и защитава неговите интереси. Адвокатурата е независима организация, която се самоорганизира, самофинансира и самоконтролира. А нотариусите са подчинени на закона и на министъра на правосъдието, който упражнява върху нас контрол. Нотариусите сме 613. А адвокатите са 12 000 и то само българските. Европейските са над 1 милион и са действащи в рамките на ЕС. Представете си толкова много неконтролируеми субекти да започнат да боравят като нотариусите с информационните системи на МВР и ГРАО. Разбира се, че това е заплаха за националната сигурност. Не можем за го допуснем.

- Въпреки всичко мнозина смятат, че и вие, и адвокатите, се борите за клиенти и не се гнусите да печелите от измамници.

- Едно ще ви кажа: доверието на обществото осигурява доходите на нотариуса. Не измамниците. Ние от доброто си име печелим. И се борим за него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта