Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

Почина съоснователят на „Майкрософт” Пол Алън

Германската полиция не изключва вчерашната заложническа драма в Кьолн да е с терористичен мотив

Турската полиция е напуснала саудитското консулство рано сутринта

19-годишно момче е в тежко състояние, след като кола го удари на пешеходна пътека

Споразумението за Брекзит върви към отлагане за декември

Регистрирани са две силни земетресения в района на Нова Каледония

Норвегия №1 по балтии и картони

Да живее Кончита Вурст!

На 16 октомври 2018 да почерпят

Ваня Стамболова е новият шеф във „Фермата“

120-130 лева ще е парното в апартамент от 60 квадрата в Сливен „Топлофикация” предлага промоции за лоялните клиенти

Започна изучаването на корейски език в бургаски училища

ЕС заяви, че все още има време за споразумение с Великобритания

Близо три часа чакаха пътници във влака София-Бургас на гара Тодор Каблешков

Станишев: Европа е длъжница на младите

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше гост на традиционния летен лагер на младежката организация на партията, който събра повече от хиляда младежи от цяла Европа в Португалия. Пред тях Станишев потвърди ангажимента си да работи за повече младежи и жени в партийните листи за следващите евроизбори през 2019 г., както и за повече европейски политики и инициативи, насочени към младите хора. Сред множеството въпроси, зададени към него, се откроиха три основни теми, които вълнуват младите политически активисти във всяка страна-членка на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на лидера на ПЕС.

Първата от тях беше за транс-атлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европа и САЩ (ТПТИ). Станишев припомни, че социалистите са категорично против занижаване на социалните стандарти в Европа, подкопаване на европейските правила по отношение на генномодифицирани продукти, клониране на животни и др. и че няма да подкрепят арбитражен механизъм между инвеститори и държави в този му вид. Той допълни още, че именно благодарение на социалистите Европейският парламент е приел позиция, в която недвусмислено се определят червените линии по тези и други ключови въпроси, и с която преговарящите трябва да се съобразят, ако искат споразумението да бъде ратифицирано от ЕП. Пред младежите той обяви, че ПЕС ще стартира кампания за прозрачност на преговорите по ТПТИ и ще настоява гласът на всички засегнати страни да бъде чут.

Втората група въпроси бяха свързани със ситуацията в Гърция. Станишев подчерта: „Ако страната успя да остане в еврозоната, това се дължи именно на усилията на социалистите. Докато някои открито работеха за Grexit, ние настоявахме за връщането на страната обратно на пътя на икономическото развитие, тъй като евентуално напускане на еврото би имало тежки негативни икономически и политически последици не само за Гърция, но и за целия ЕС“.

Във връзка с безпрецедентния бежански натиск към Европа, лидерът на ПЕС посочи, че нито една страна не е в състояние да се справи с този проблем сама. „Необходими са общи решения и общи правила, базирани на солидарност, защото този проблем засяга всички ни“, заяви Станишев.

Станишев е в Португалия за откриването на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, където лидерът на социалистите и настоящ кмет на Лисабон Антонио Коща е смятан за възможен победител и бъдещ премиер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.