Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини, ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Станишев: Европа е длъжница на младите

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше гост на традиционния летен лагер на младежката организация на партията, който събра повече от хиляда младежи от цяла Европа в Португалия. Пред тях Станишев потвърди ангажимента си да работи за повече младежи и жени в партийните листи за следващите евроизбори през 2019 г., както и за повече европейски политики и инициативи, насочени към младите хора. Сред множеството въпроси, зададени към него, се откроиха три основни теми, които вълнуват младите политически активисти във всяка страна-членка на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на лидера на ПЕС.

Първата от тях беше за транс-атлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европа и САЩ (ТПТИ). Станишев припомни, че социалистите са категорично против занижаване на социалните стандарти в Европа, подкопаване на европейските правила по отношение на генномодифицирани продукти, клониране на животни и др. и че няма да подкрепят арбитражен механизъм между инвеститори и държави в този му вид. Той допълни още, че именно благодарение на социалистите Европейският парламент е приел позиция, в която недвусмислено се определят червените линии по тези и други ключови въпроси, и с която преговарящите трябва да се съобразят, ако искат споразумението да бъде ратифицирано от ЕП. Пред младежите той обяви, че ПЕС ще стартира кампания за прозрачност на преговорите по ТПТИ и ще настоява гласът на всички засегнати страни да бъде чут.

Втората група въпроси бяха свързани със ситуацията в Гърция. Станишев подчерта: „Ако страната успя да остане в еврозоната, това се дължи именно на усилията на социалистите. Докато някои открито работеха за Grexit, ние настоявахме за връщането на страната обратно на пътя на икономическото развитие, тъй като евентуално напускане на еврото би имало тежки негативни икономически и политически последици не само за Гърция, но и за целия ЕС“.

Във връзка с безпрецедентния бежански натиск към Европа, лидерът на ПЕС посочи, че нито една страна не е в състояние да се справи с този проблем сама. „Необходими са общи решения и общи правила, базирани на солидарност, защото този проблем засяга всички ни“, заяви Станишев.

Станишев е в Португалия за откриването на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, където лидерът на социалистите и настоящ кмет на Лисабон Антонио Коща е смятан за възможен победител и бъдещ премиер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете